— Det er på dette kontoret vi tar alle telefonene, forteller Åse Strandenes og åpner døren til det som må være et av landets mest originale kontor. «Bøttekott» står det på dør nr. 3086 ved Leketerapien på Barneklinikken ved Haukeland universitetssykehus.

Et bøttekott

En meter bredt og tre meter langt er kontoret. Dette har virkelig vært et bøttekott en gang. Vasken er flyttet ut for tre år siden og erstattet med et lite bord. Her står telefonen og her ligger arbeidsoppgaver og venter. En bordkalender oppdager vi også.

Førskolelærerne på Leketerapien, Åse Strandenes, Kari Skeie Liland og Reidun Pallesen er opptatt av å se muligheter i sitt daglige virke. Daglig omgås de syke barn, men ser likevel etter det friske, etter lysten til å leke og gjøre noe annerledes. Med humor, omsorg og aktivisering veier de opp for noe av det vonde.

Kreativiteten har de også utnyttet til egen fordel. Kontoret er i seg selv en fascinerende opplevelse. En liten benk har fått plass langs den ene veggen. Her er skråstilte hyller like innenfor døren. Kataloger for innkjøp, kopipapir og konvolutter finnes her. Høyt oppe har de fått plass til en langsgående hylle med mange tykke permer.

Oppmuntrende ord

Hele tre oppslagstavler finner vi på kontoret. Her står viktige meldinger og oppmuntrende ord side om side. Oppslaget om verdigrunnlag for pedagoger er mest synlig. «Vis respekt for barnas egenverd og behovene deres» leser vi i første setning. En invitasjon til fest og en kvittering oppdager vi også.

Rommet har flere lyspunkter. Innerst på kortveggen står et lite vindu. Her er muligheter for ekstra luft og et gløtt av himmelen.

De tre førskolelærerne på Leketerapien har slett ikke kontaktet avisen. Vi har selv oppdaget det knøttlille kontoret og latt oss fascinere av kreativiteten. Mens mange sukker over plassen selv med store kontor, gleder kvinnene på Leketerapien seg over bøttekottet. Her kan de lukke en dør bak seg. Rommet gir mulighet for noen minutters stillhet og ro midt i støy og travelhet.

Åse Strandenes innrømmer at de ikke bruker kontoret titt og ofte. Det er sammen med barna de er, enten på Leketerapien eller på rommene. Kontoret benyttes til telefoner og skrivearbeid.

Tid til planlegging og samarbeid tar de i lunsjpausen når barna er på avdelingene. Trenger de en fortrolig samtale med en lege, en psykolog eller en sykepleier, duger ikke bøttekottet. Da benyttes møterom på en av postene.

Terapitimer

Hvis en styreformann får klage fra direktøren over at kontoret er for lite, kan noen terapitimer ved Leketerapien være løsningen. Litt lek og en time i bøttekottet kan lett få direktøren til å juble fornøyd resten av livet over kontoret han eller hun har.

BØTTEKOTT: Selv et bøttekott kan overraske.<p/>FOTO: KNUT STRAND
KREATIV GLEDE: Åse Strandenes og de andre førskolelærerne gleder seg oppriktig over kontoret de har innredet i bøttekottet<p/>FOTO: KNUT STRAND
EN BIL: En fjernstyrt bil har fått plass på benken.<p/>FOTO: KNUT STRAND
KNØTTLITE: Her er ikke mye plass å boltre seg på.<p/>FOTO: KNUT STRAND