— Er ikke dette spennende og festlig? utbryter Morten E. Fredriksen. Det er ikke så godt å si hva det er som påkaller så mye begeistring en våt og kald oktoberdag på et hustrig industriområde i Godvik. Så får vi det første glimtet av blankpusset syrefast stål over den slitte containerkanten og forstår hvorfor direktøren for Auto 23 gliser så bredt. Det er den første forsendelsen av det som skal bli det nye landemerket i Fyllingsdalen. Tre tonn syrefast stål skal bli Bergens høyeste kunstverk.

7 X 7 X 7

Historien om tårnet i Fyllingsdalen begynte egentlig sommeren for to år siden. Det var den sommeren skuelystne bergensere og tilreisende valfartet til Festplassen for å se på en firkantet klosse i blankpusset stål. 7 x 7 x 7 meter abstrakte stålrelieffer laget av bergenskunstneren Bård Breivik var plutselig blitt sommerens snakkis.

Morten E. Fredriksen var en av dem som stadig tok turen innom Festplassen. Han lot seg fascinere av skulpturen, men merket seg også all oppmerksomheten og folkevandringene til Festplassen.

— Hvorfor kan ikke vi ha noe sånt i Fyllingsdalen også, tenkte direktøren for Auto 23 på Spelhaugen i Fyllingsdalen. Som tenkt, så gjort. Fredriksen kontaktet Bård Breivik, kontrakt ble skrevet og i Kina begynte det harde og nøyaktige arbeidet med å omforme kunstnerens PC-skisser til hardbanket, blank og værbestandig kunst.

I fjor begynte julen tidlig for Morten E. Fredriksen. Allerede i oktober kunne han ta en første kikk på det som skulle bli 23,8 meter høy søyle på Spelhaugen i Fyllingsdalen.

Tre solide containere, størrelse XXL, fraktet stålelementene fra Kina til Bergen.

Første stopp er Størksen Rustfri Industri i Godvik. Det er her det møysommelige arbeidet med å montere og teste ut søylen foregår. Det gigantiske tårnet blir støttet opp av et solid fagverk på innsiden.

I november er det prøveoppstilling i Godvik. Her tåles ingen omtrentlighet. En glipe på 3 centimeter blir raskt rettet opp.

Hele herligheten består av seks deler, hver på 500 kilo. Relieffene er hamret ut av kinesiske arbeidere under overoppsyn av kunstneren selv, og med Tor Benjaminsen fra Størksen som oppsynsmann og norsk ekspert. Han går god for håndverket, men ikke det kinesiske arbeidsmiljøet.

«En gang i livet».

Litt over klokken ni om morgenen den 14. desember tråkler en semitrailer seg opp de trange Godviksvingene. Lasten består av 12,4 meter ståltårn. Nederste del av det som skal bli Bergens høyeste skulptur.

Bård Breivik mente at industriområdet i Fyllingsdalen ikke trengte en kube, men et trekantet tårn. Slik ble det.

De tre sidene har forskjellig navn. De heter «Skrik», «Primtal» og «Ascii». Onsdag avdukes tårnet i Fyllingsdalen. Da avsløres også navnet.Selve avdukingsseremonien har Morten E. Fredriksen kalt:

«En gang i livet».