— Nå er det bare å sette i gang. Kjør oss til Nipedalen, sier fem år gamle Filip og smiler fornøyd.

En hvit buss kjører ut fra Gravdalen og setter kursen mot Nipedalen. Om bord sitter 17 barn, tre voksne og en bussjåfør. Det er Bergens første bussbarnehage som er på sin aller første tur.

— Nå må du gi bånn gass, bussjåfør, fortsetter Filip.

Egen bussavdeling

PÅ BUSSTUR: F.v. Celine (5), Sverre (3), Natalie (4) og Maria (5) synes det er gøy å kjøre buss. Her er de på sin aller første tur med bussavdelingen til Nygård Menighets barnehage.
RUNE SÆVIG

Bakerst i bussen sitter Trond Erik Lygren, som er pedagogisk leder for bussavdelingen. Han er like spent som barna og forteller at planen er å pynte utsiden av bussen med barnas egne tegninger. Foruten busseter har de innredet bussen med kjøkken, do og garderobe.— Jeg tror dettes kal bli veldig bra, men jeg ser vi må jobbe litt med rutiner i forhold til barna, sier Lygren.

Han forteller at det er lange ventelister på Laksevåg og for å kunne gi tilbud til flere barn, har Nygård Menighets barnehage startet en turgruppe som skal ut på tur hver dag med buss. I tillegg har de leid 2. et. til klubbhuset til Lyngbø som en slags base.

— Bussen gir oss enorme muligheter. Skulle vi tatt den vanlige bussen til Nipedalen, måtte vi ha betalt rundt 500 kroner. Med bussen vår kan vi dra til Nipedalen ofte.

Flere andre barnehager i Bergen har buss tilknyttet barnehagen, men ikke som en integrert avdeling.

Stort behov

Nygård Menighets barnehage drives av Akasia, som er en del av Bergen kirkelig fellesråd. Ifølge barnehagesjef Edle Damm, har bussbarnehager eksistert i både Sverige og Danmark i mange år.

— Bergen er en stor by og behovet for barnehageplasser er enorm. Vi ønsker å kunne tilby alternative barnehageplasser til foreldre. Barnehagen er opptatt av friluftsliv som satsingsområde og da er det spennende å prøve ut en ny modell, sier Damm.

Ifølge Damm bygger Akasia også en ny barnehage med bussgarasje på Ramstad gård. Denne skal stå klar høsten 2014. I tillegg skal de utvide Nygård menighetsbarnehage og har store planer for Nyhavn.

— Bergen kommunen er positiv til utbyggingen vår. Kommunen ønsker et mangfold og det vil vi være med å tilby. Kommunene har signalisert at de er svært positive til bussbarnehagene våre og følger spent med på hvordan det går, sier hun.

UT PÅ TUR: Barna på bussavdelingen til Nygård Menighets barnehage gjør seg klar til å gå på tur i Nipedalen.
RUNE SÆVIG

— Flere bussbarnehagerBarnehagebyråd Harald Hove (H) er svært positiv til bussbarnehager og sier at det også kan være interessant for kommunen å benytte seg av det.

— Vi er veldig positive til bussbarnehager og ser at dette er gjennomtenkt pedagogiske prosjekter. Det er ikke tatt i bruk for å kunne stappe flest mulig barn inn i en barnehage, sier Hove.

Hove tror det vil dukke opp flere bussbarnehager i Bergen.

— Vi vil gjerne bruke det, men akkurat nå har vi ingen kommunale prosjekter der det passer inn. Men vi har som sagt vurdert det og vil følge ekstra nøye med på hvordan det går med bussbarnehagene til Akasia.

Ut på tur

Den hvite barnehagebussen er fremme i Nipedalen. Ut av bussen strømmer barna og gjør seg klar til å gå på tur.

— Det var kjempe gøy å kjøre buss, sier Celine (5) og løper innover i skogen sammen med Natalie (4).

— Vi begynner på turen med en gang, vi, sier Natalie

— Nei, først skal alle komme her og stille opp, sier Trond Erik Lygren.

Noen minutter senere, er 17 barn og tre voksne på vei til Moseplassen. Om noen timer kommer bussen tilbake for å hente dem. Og i morgen er de klar for en ny busstur.

UT PÅ TUR: Her løper barna i Nygård Menighets barnehage inn i bussen sin.
RUNE SÆVIG