Da komité for finans behandlet byrådets forslag om å kjøpe den halvferdige barnehagen fra Stiftelsen Kanvas, uttrykte de fleste partier misnøye.

– Vi føler oss litt presset i denne saken, og jeg liker ikke å bli trengt opp i et hjørne. Derfor vil vi kvalitetssikre at dette er et fornuftig valg, sier Terje Gilje (KrF).

Sammen med Høyre, Frp og Pensjonistpartiet fikk han derfor inn en protokollmerknad om at de kan komme til å skifte mening før saken skal behandles i bystyret.

– Gull kan kjøpes for dyrt. Spørsmålet er om vi ikke kunne fått disse barnehageplassene mye billigere, sier Frank W. Hansen (Pp).

Pris: 60 millioner

Prislappen er foreløpig satt til 60 millioner kroner for de i overkant av 80 barnehageplassene. Det er 15 millioner mer enn den private utbyggeren hadde budsjettert med. Årsaken er at det ble funnet forurenset masse i grunnen. Dessuten var grunnforholdene mye dårligere enn antatt, med moreneleire som måtte skiftes ut.

Erik Tønseth, seniorarkitekt i Bergen kommunale bygg (BKB) har lang erfaring med å bygge barnehager. Han har aldri hørt om en barnehage med tilsvarende kostnader.

– Våre erfaringstall er at det skal koste mellom 200.000 og 300.000 kroner per plass, sier han.

I Øyjorden bygges nå 150 barnehageplasser for under 40 millioner kroner, mens prisen i Persenbakken blir minst 700.000-800.000 kroner per plass.

– Ulykksalig

Som BT skrev 29. februar har Stiftelsen Kanvas kastet inn håndkleet og sagt til byrådet at den ikke har mulighet til å fullføre prosjektet. Derfor vil byrådet nå overta barnehagen, og refundere kostnadene Kanvas har hatt med utbyggingen.

Finansbyråd Christine B. Meyer kaller situasjonen «ulykksalig», men sier at kommunen ikke har så mye valg.

– Vi burde aldri havnet i denne situasjonen, men nå må vi se på alternativene. Vi trenger barnehageplassene, og mye tyder på at kommunen uansett må ta regningen for å skifte ut massene, sier hun.

Fraskrev seg ansvar

I kjøpekontrakten står det presisert at kommunen fraskriver seg ansvar for mangler ved eiendommen, «herunder eventuell forurensning i grunnen». Flere bystyrepolitikere spør derfor om hvorfor kommunen nå skal hjelpe en privat utbygger ut av knipen.

– Når en utbygger kjøper en tomt med en slik klausul, er det utbygger sin plikt å sjekke tomten, sier Gilje, som i det daglige er direktør i Bergen og omegn boligbyggelag (BOB).

Utviklingssjef i Kanvas, Lisbet Andersen, er fortvilet over situasjonen, men mener kommunen har et moralsk ansvar for å hjelpe.

– Vi søkte om fem tomter, og fikk tildelt én. Kommunen har regulert tomten til barnehage, og vi regnet jo med at den var undersøkt og egnet som barnehage, og at det ikke lå overraskelser i grunnen.

Kan ikke betale

– Men burde dere ikke undersøkt tomten selv?

– Vi gjorde det, og ble tidlig bekymret. Men siden har det bare ballet på seg. Vi leste kontrakten, men var ikke i nærheten av å forestille oss de mengdene dårlig masse det her er snakk om.

Andersen sier det er umulig for Kanvas å bære de ekstra kostnadene.

– Vi er en ideell stiftelse, og har ikke mulighet til å ta opp større lån. Det ville gått ut over de andre barnehagene vi driver i Bergen, sier hun.

Derfor er Andersen spent foran bystyrebehandlingen av saken over påske. Nå er avtalen med byrådet at byggingen skal fortsette i planlagt tempo. Dersom bystyret snur, står Kanvas med en halvferdig barnehage og en stor regning.

Hva synes du? Si din mening her.

SANDVIKEN SETT FRA SANDKASSEN: Utsikten blir det i hvert fall ingenting å si på, når barnehagen i Persenbakken etter planen står klar til høsten. Men forurensning og vanskelige tomteforhold kan gjøre barnehageplassene dyre for kommunen.
Ørjan Deisz