ANE BØRHAUG

KRISTINE HOLMELID

BT er på rundtur i Bergen sentrum ved tretiden. Det er natt til søndag, og byens uteløver er i fri dressur.

Knuste flasker, halvspiste hamburgere og brusbegre ligger strødd i gatene.

Til tross for ekstra bosspann på Torgallmenningen, er de fleste langt fra fulle. I stedet ligger matrester og emballasje fordelt rundt pølseboder, potettrikker og hamburgerrestauranter.

Svinesti

I Håkonsgaten har en mann funnet en oppgang han synes han kan pisse i.

På Den blå steinen, blant potetrester, dressingsøl og pølser, sitter et par og småkrangler.

På Torgallmenningen er benkene tilgriset av hamburgerrester og pommes frites. Noen steder er ketchup og is smurt utover sitteplassene. Pappbegre er forlatt overalt.

Ved en pølsebod på Torget har minst to personer spydd.

Turen fra trappene til Johanneskirken til Bryggesporen er forvandlet til en eneste lang svinesti for grisete bergensere.

Blir sjikanert etter 23

Da natten senket seg over Bergen noen timer tidligere var det ganske ryddig og fint. Klokken 21 om kvelden ble nemlig mannskaper fra Bydrift Bergen sendt ut på en ekstra rydderunde. Etter Trendshowet på Torgallmenningen tidligere på dagen så det virkelig ille ut.

04.30 søndag morgen kom ryddemannskapene igjen på jobb og holdt det gående til langt ut på søndagen.

— Det er rett og slett ikke forsvarlig å la folk rydde etter klokken 23 fredag og lørdag kveld. Fulle folk elger seg inn på de ansatte og gjør det utrivelig å være på jobb, sier Atle Kleppe, driftssjef i Samferdselsetaten i Bergen kommune.

Bruker 10 millioner

I år bruker Bergen kommune 10 millioner kroner for å holde det rent i sentrum. Hver ukedag i sommerhalvåret er mannskapene fra Bergen Bydrift ute mellom klokken 22.30 og 7.30. Så er det på an igjen klokken 10.30, frem til 18.30.

Natt til lørdag og søndag tropper de heller opp grytidlig om morgenen for å rydde etter slitne og slurvete natteløver.

— Det har økt på de siste årene. Det er enorme mengder boss, sier Kleppe.

— Hvorfor tror du det øker på?

— Det er vel mange forklaringer. Tror du for eksempel folk lager mat lenger? En skulle ikke tro det når en ser all gatekjøkkenmaten folk tar med seg, spiser litt av og kaster resten, sier Kleppe.

NEDGRISET: Bildene viser fire steder i sentrum av Bergen og er tatt natt til søndag mellom klokken 02.00 og 03.15 søndag.<br/>Foto: PAUL SIGVE AMUNDSEN