Årsaken til hordene av tenåringer? Radio 1s "Hit Show 2004", som ble avholdt på Torget. Hvor populære artister som Maria Arrendondo, Venke Knutson, Ravi & DJ Løv, Dabuzz og Paperboys opptrådte gratis.

At et slikt arrangement ble en solid fjortismagnet, er ingen overraskelse. Men det var neppe med i beregningen at det hele skulle kulminere i noe som mest av alt liknet en krigssone av fjortiser, tungt bevæpnet med promille og sjalusi, begynnende machotendenser, for mye hormoner og for lite kontroll på egne stemmeskifteproblemer.

Politiet angrepet

Sent fredag så det nemlig ut som den reneste fjortisfyllfestivalen i områdene rundt Torgalmenningen.

Med ulende politisirener og blålys som klasket mellom husveggene, mens et stort antall politipatruljer prøvde å holde noenlunde skikk på ugjennomtrengelige mengder tenåringer, tusener i tallet, størsteparten tidlig i tenårene, tøffe i trynet, fyrt opp på billig vin, lunkent øl og altfor mye ustabile hormoner.

— I sentrum har det vært endel tumulter og uroligheter, sier Asbjørn Andersen, operasjonsleder ved Hordaland Politidistrikt like før midnatt.

Heller ikke politiet slapp unna knuffingen.

— Kl. 22.30 skulle vi pågripe en person som laget bråk og kvalme i folkehavet ved Lidohjørnet. Da ble politet angrepet av andre, og måtte sende ned endel patruljer. To gunner på 16 og 18 år er pågrepet.

Få innbrakt

I tillegg har det vært slagsmål på Torgalmenningen.

— Det har kommet jevnlige meldinger om slagsmål, men disse er ofte over før politiet kommer.

— Begynte bråket mens konserten holdt på, eller etter at den var slutt?

— Det begynte før konserten var slutt, sier Andersen.

Og understreker at han ikke vil dele ut noen skyld til verken konserter eller arrangører.

— Vi har brukt alle disponibelt mannskap i sentrum i denne perioden. I tillegg fikk vi hjelp fra Fana, Askøy og Åsane.

Likevel ble få mennesker innbrakt.

— Fra kl. 2030 og frem til midnatt er det ikke mer enn 4-5 stykker som er innbrakt. Det har vært mange slåsskamper, blant annet 5-10 meldinger om bråk som har vært over når vi har kommet til åstedet. Definitivt mer hektisk enn en vanlig fredagskveld, sier operasjonsleder Andersen.

Som ved midnatt kunne se frem til alt annet enn en avslappende nattevakt.

— De som er ute skal få nok å stri med i natt, sier Andersen til bt.no.

Men heldigvis roet det seg etter hvert.

— Utover natten gikk det bedre. Det har ikke vært noen spesielle hendelser, sier operasjonslederkollega Nils Drange til bt.no på morgenkvisten lørdag.