Rundt 100 mennesker deltok i fakkeltoget fra Møhlenpris skole til Menneskerettighetenes Plass på Nygårdshøyden. Minnemarkeringen er blitt en årviss tradisjon.

Toget stanset ved hver og en adresse som fikk besøk av tyske soldater den sørgelige novemberdagen i 1942. Utenfor boligene leste 5.— og 6. klassinger fra skolen stille opp navnene på de døde.

— Vi er her for å markere motstand for all form for rasisme. Vi må sørge for at de som døde, ikke døde forgjeves, sa bystyremedlem Samba Njie (RV) i sin appell.

Han benyttet anledningen til å sparke mot Carl I. Hagen, som han mente fremmer rasisme.

— Møhlenpris har lært av historien. Bydelen vår skal være et trygt og flerkulturelt sted å bo, understreket Njie.

26. november er valgt som minnedag, fordi det var da de fleste jødene ble pågrepet. Dagen er en nattsvart dato i norgeshistorien. 700 jøder over hele landet ble arrestert, og sendt med «Donau» og «Gotenland» til Auschwitz. De aller færreste overlevde.

På Møhlenpris tok nazistene ingen hensyn: Gamle mennesker, små barn, voksne menn og kvinner ble sendt sjøveien rett i gasskammerdøden.

FAKKELTOG: 5.- og 6.-klassinger ved Møhlenpris skole ledet an, da bydelen i går minnet lokale jøder som mistet livet i konsentrasjonsleiren Auschwitz.
FOTO: HELGE SKODVIN