— Her har jeg slitt dag og natt for å få dette verkstedet til å gå rundt. Bare hold ut vinteren, tenkte jeg. Og så få jeg dette midt i fleisen, sier Geng Chidprakob fortvilet og ser ut på gjerdene som sperrer fortauet utenfor.

Geng's Sykkelverksted er rammet av at Bybanen skal bruke traseen fra Strømmen mot Danmarksplass. Det betyr omfattende gravearbeider, og at deler av muren mot Zinken Hopps gate må rives. Derfor ble både vei, sykkelfelt og fortau stengt denne uken.

Én kunde

Riktignok er fortauet åpent til Gengs verksted, men der er det slutt. Og så lenge det ikke er gjennomgang, blir det tungvint for kundene å komme frem. De må krysse Danmarksplass og trille sykkelen gjennom trange sperringer.

— Før gikk sykkelfeltet rett forbi. Syklister som hadde punktert eller kom på at de trengte å skifte bremsekloss, kom innom. Andre stoppet på vei til eller fra jobb. Nå er det helt slutt på det. I dag har jeg hatt én kunde, og omsetning på 200 kroner, sier 29-åringen.

Han er født i slummen i Thailand, og oppvokst på Sunnmøre. Til Bergen kom han uten penger og uten å kunne lese eller skrive. Sykkelverkstedet han startet i fjor skal forsørge samboer og to små barn.

— Jeg gir meg ikke uten kamp. Kundene har vært fantastiske, og holdt meg i live hittil. Kanskje jeg må ta meg en kveldsjobb i tillegg frem til høsten, sier Geng.

I nabolokalet sitter en minst like fortvilet frisør. Hassan Almaliki leide nye lokaler og investerte i stoler og utstyr for syv måneder siden. Beliggenheten virket fin, med mange fotgjengere forbi på fortauet.

- Som et fengsel

— Plutselig kom gjerdene opp. Det er som i et fengsel her nå. I dag har det vært to kunder, sukker frisøren.

Han betaler 8000 kroner i måneden i leie og strøm. Nå frykter han at han må stenge og miste jobben.

— Jeg får prøve en uke eller to til, men jag får ikke råd til å betale husleie hvis dette fortsetter, sier irakeren.

Både Geng og Hassan sier at de ikke har fått informasjon om det som skulle skje.

— Hadde jeg visst dette, ville jeg funnet et annet lokale, sier Geng.

Huseier Geir Olav Hjertaker ante heller ikke at fortauet skulle stenges. Han mener Bybanen burde gitt erstatning til dem som rammes av gravingen.

- Ingenting å gjøre

— Så lenge vi holder fortauet åpent, slik at kunder kan komme seg til butikkene, er det ikke mer vi kan gjøre. Ingen er garantert en trafikkstrøm forbi forretningen, sier Rune Jenssen, informasjonsansvarlig for Bybanen.

Han viser til at tilsvarende situasjon har skjedd mange steder i sentrum, når forskjellige etater har gravd. Under opprustningen av Vaskerelven måtte flere næringsdrivende legge ned.

Jenssen mener Bybanen har informert så godt de kunne, og at det burde være velkjent for alle bergensere at det skulle graves ved Danmarks plass. Men han medgir at de ikke har kontaktet hver enkelt næringsdrivende.

— Jeg er ydmyk til at vi alltid kan gjøre en bedre jobb. Den lærdommen skal vi ta med oss når vi går videre med prosjektet, for eksempel i Bjørnsons gate.

Å åpne fortauet er ikke aktuelt før arbeidene med muren er ferdig, det vil si over sommeren

HVOR ER KUNDENE? Hassan Almaliki satset sparepengene på frisørsalong i Fjøsanger-veien. I høst kunne han ha 10 kunder på en dag. Nå er det ingen som går forbi lenger. Det er dårlig forretning for en som satser på drop-in-kunder.
KNUT STRAND