— Vi kan ikke være med i et byråd som går mot å forlenge Bybanen og ellers følger opp de vedtak bystyret allerede har gjort, sier KrFs ordførerkandidat Filip Rygg. Og legger til:

— Skal vi samarbeide om et byråd i neste periode, stiller vi ultimatum om forlengelse av Bybanen.

Nekter å bøye seg

Frps gruppeleder Liv Røssland avviser at Frp er på glid i bybanesaken, slik BA skrev i forrige uke.

— Jeg kan ikke se for meg at det finnes noen i Frp som kan være med på - gjennom en bompengefinansiert ordning - å videreføre Bybanen, sier hun.

Dermed er de tre partiene langt unna å kunne samle et byrådsflertall etter valget.

På dagens måling som Sentio AS har laget for Bergens Tidende har Frp, KrF og Høyre det samme mandatflertall i bystyret som i forrige måling. Men den samlede oppslutningen om de tre partiene viser en beskjeden tilbakegang på 1,2 prosentpoeng. Dagens måling gir de tre 36 av 67 plasser i bystyret.

Byrådsleder Monica Mæland er glad for at oppslutningen om Høyre i Bergen ligger langt over landsgjennomsnittet for partiet, men er ikke fornøyd med målingen.

— Vi ligger godt under resultatet fra sist og vet vi har en kjempejobb å gjøre for å få et bedre resultat enn denne målingen viser, sier hun.

Ønsker seg flertall

Mæland vil gjerne komme tilbake etter høstens valg og lede et flertallsbyråd.

— For den politiske gjennomslagskraften er det best for byrådet å ha et flertall bak seg i bystyret.

— Og da kommer du ikke utenom et samarbeid med Fremskrittspartiet?

— Jeg registrerer at Frp ikke vil støtte et byråd der de ikke er med. Vi kan samarbeide med alle, det kunne vi sist og. Så blir det opp til andre partier å vurdere hvem de kan samarbeide med. Jeg kan ikke blande opp vurderingene som gjøres i KrF, Venstre og Frp. Vi ønsker et borgerlig byråd i Bergen.

Frps Liv Røssland har ikke gitt opp håpet om et byrådssamarbeid med KrF og Høyre. Hun mener partiet kan være fristilt i bybanesaken og kunne stemme mot Bybanen i byrådet, på samme måten som KrF er fristilt i skjenkepolitikken i dagens byråd.

— Dette er noe vi er så inderlig imot. Og jeg kan vanskelig se at det er et annerledes problem enn at KrF er inderlig mot å dele ut skjenkebevillinger, sier Røssland.

Smeller døren igjen

Oppslutningen om det sittende byrådet er mindre nå enn etter valget for fire år siden. På BT-målingen går alle de tre byrådspartiene tilbake fra juni, Venstre mest med hele 1,7 prosentpoeng, til 2,7 prosent. Venstres oppslutning er dermed nede på det elendige valgresultatet fra 2003.

Halvparten av dem som stemte Venstre sist vet ikke hva de ville stemt i dag. Det forklarer det meste av partiets tilbakegang.

— Dette er en dårlig måling. Vi ser at dårlige målinger kommer innimellom. Men så langt er dette resultatet atypisk og jeg tror vi i hvert fall kommer til å doble oppslutningen ved valget, sier Anders Skoglund, Venstres gruppeleder i bystyret.

Venstre har et byrådsalternativ og det er det sittende byrådet.

— Vi synes det har fungert veldig bra, og vil ha fornyet tillit fra velgerne.

— Hva med å ta Frp inn i varmen?

— Der er døren smelt igjen og låst. Det finnes ingen åpning for et byrådssamarbeid med Frp.