Siste: Bybanen er helt i rute fra kl. 10.50.

— Vi har litt problemer i morgentimene. Det er is på kjøreledningene, og det gjør at en del vogner står, sier beredskapsvakt Nina Borgen hos Fjord1 Partner.

Selskapet er operatør for Bybanen i Bergen.

«Gnistrer voldsomt»

En bt.no-tipser skrev i morgentimene at Bybanen mot sentrum står fast mellom Wergeland og Brann stadion.

Jeg ante ugler i mosen og fikk noen til å hente meg

Bybane-bruker Eirik Skare

— Den har har stått der i cirka 10 minutter uten å kunne fortsette. Kjøreledningen gnistrer voldsomt når den prøver å kjøre, og det så ut som om «sikringen røk» på det ene forsøket. Det kom en lyd, og så sto vognen bom stille, sier tipseren.

Gnistene er også synlig i denne YouTube-videoen som en av leserne våre filmet fredag morgen (nærmere ett minutt ut i videoen):

Ifølge Borgen i operatørselskapet detter strømmen ut som følge av isproblemene.

— Da kan det også oppstå gnister og blink fra kjøreledningene, sier Borgen, som en kommentar til tipserens observasjoner.

- Ante ugler i mosen

Eirik Skare sto i 07-tiden fredag og ventet på Bybanen ved Wergeland. Han skulle mot Nesttun og derfra videre til Flesland.

— Da sto en melding på stoppet om at Bybanen ikke går mellom Paradis og Nesttun. Da jeg så andre veien, mot byen, så jeg en bybanevogn som sto i ro i Inndalsveien. Det kom ingen bybane i løpet av det kvarteret jeg sto og ventet. Jeg ante ugler i mosen og fikk noen til å hente meg, sier Skare.

— Jeg kommer til å rekke flyet, fastslår han.

bilde.JPG
ØRJAN TORHEIM

— Nå ble jeg godt irritert, det kjenner jeg, sier Anne Christine Skage.Sammen med venninnen Hedvig står hun på bybane-stoppet ved Byparken, på vei for å blomsteroverraske en tidligere kollega som fyller 60. De skal til Nesttun og har akkurat oppdaget driftsproblemene det står om på de små infotavlene ved stoppet.

— Dette skaper problemer. Hva gjør vi nå? Hvor ska vi ta bussen fra, sier venninnene nærmest i kor.

De synes informasjonen er dårlig.

— Her står det jo ingenting om alternativer, om det er satt opp buss eller hva.

— Nå blir vi bare stående her og lure på hva vi skal gjøre. Vi skulle liksom hive oss på Bybanen fordi det går så kjapt.

Problemer fra start

Problemene for Bybanen startet allerede med første vogn ut i 05.30-tiden fredag.

— Den stoppet på vei fra Nesttun til byen. Nå holder vi på, med hjelp fra slipevogn, å få kjøreledningene fri for is, sier Borgen.

- Hva gjør dere nå?

Det er bare å beklage

Trond Magne Målsnes, sikkerhets- og kvalitetssjef i Fjord1 Partner

— Vi prøver å kjøre mellom Byparken og Paradis inntil videre. Så får vi håpe at problemene løser seg snart, sier Borgen.

- Bare å beklage

Like før klokken 08.30 fredag er det fortsatt store problemer, spesielt mellom Paradis og Nesttun. Det opplyser Trond Magne Målsnes, sikkerhets- og kvalitetssjef i Fjord1 Partner.

— Det er bare å beklage. Vi prøver å løse opp og få fjernet de vognene som står fast, sier Målsnes.

— Det er første gang vi opplever denne typen isingsproblemer i vinter. Jeg vet ikke helt hvorfor det skjer akkurat i dag.

Buss for bane

Fra 08-tiden settes det opp busser langs hele traseen, fra Nesttun til sentrum. Bussene er merket med «Buss for bane» eller «Wergeland».

— Og hvert 10. minutt fremover skal det gå bane mellom Wergeland og sentrum/Byparken, sier Målsnes i 08.30-tiden.

- Hvor mange passasjerer rammer dette, om du skal prøve deg på en kvalifisert gjett?

— Jeg tør ikke si noe. Det er en god del mindre trafikk enn vanlig på grunn av vinterferie. Men det kan fort bli tusenvis av passasjerer som rammes.

Ble du rammet av problemene på Bybanen? Skriv gjerne noen ord i kommentarfeltet!

INNSTILT: Passasjerene på Bybanen møtes av denne beskjeden fredag formiddag.
ØRJAN TORHEIM