Onsdag skulle Idunn Indrebø og hennes to barn ta Bybanen hjem fra barnehagen på Fantoft til Nesttun. Men i folkemylderet på bybanestoppet tok turen en uventet og dramatisk vending.

— Det er alltid mye folk som skal av på Fantoft, så vi tok det helt med ro og ventet til alle hadde gått av, forteller Indrebø.

Datteren Sunniva på fire år gikk først inn i vognen. Men da moren skulle følge etter med barnevogn med sin andre datter, Ellinor (syv måneder), smekket døren hardt sammen og klemte vognen fast.

Hun trykket febrilsk på knappen for å åpne døren, men ingenting skjedde. En mann løp bort til døren på innsiden og gjorde det samme, til ingen nytte.

- Hun så skrekkslagen ut

— Da vognen begynte å bevege seg hadde jeg ikke noe annet valg enn å rive vognen ut av døren, og bli stående igjen på utsiden, sier hun.

Mens Bybanen forlot stoppet, stod hennes fire år gamle datter inne i vognen og stirret på moren som stod igjen på perrongen.

— Hun så helt skrekkslagen ut. Det var helt forferdelig, sier Indrebø som stod igjen og følte seg fullstendig hjelpeløs. Mobilen hadde hun glemt hjemme, og hun var usikker på om det var best å vente på Fantoft eller ta neste Bybane til Paradis. Hun fikk heller ikke kontakt via varslingssystemet til Bybanen på stoppet, og stod lenge og vurderte hva hun skulle gjøre.

— Det gikk sikkert bare noen minutter, men det føltes som et år, sier hun.

Fikk hjelp av fremmed

Indrebø bestemte seg for å gå på neste bane, men da hun kom frem til Paradis var ikke datteren der.

— Da ble jeg helt hysterisk. Heldigvis kom jeg i snakk med en tilfeldig dame som ville hjelpe meg. Hun foreslo at vi skulle vente på neste bane og snakke med føreren, sier Indrebø.

Da neste bane kom til Paradis, var fireåringen med. En fremmed hadde hjulpet henne med å ta banen tilbake til Fantoft, og så videre til Paradis igjen.

— Jeg kan ikke beskrive hvilken lettelse jeg følte da hun kom springende mot meg og kastet seg inn i armene på meg. Tårene begynte å sprute med en gang, sier hun.

Lover full gjennomgang

HMS-sjef i bybaneoperatøren Keolis, Trond Magne Målsnes, har sett på videoopptak av hendelsen. Han lover nå full gjennomgang av episoden.

— Det jeg kan se ut ifra videoen, er at jenten går inn på Bybanen. Videre ser det ut som om barnevognen blir trukket ut før vognen begynner å bevege seg. Systemet på vognene skal fungere slik at den ikke kan begynne å bevege seg så lenge noe er i klem i døren. Dette er også noe vi tester med jevne mellomrom. Men vi vil selvfølgelig undersøke om det har skjedd en feil med denne mekanismen, sier Målsnes.

Han har full forståelse for at Indrebøs hendelse føltes dramatisk, og vil også undersøke hvorfor varslingssystemet ikke fungerte. Målsnes understreker også at det ikke skal skje slike episoder som Indrebø opplevde, og vil også ta kontakt med føreren av Bybanen på det aktuelle tidspunktet.

— Det skal være sånn at folk skal ha mulighet til å komme seg på og av uten å være i fare for slike hendelser, sier sikkerhetssjefen.

- Det var traumatisk

I ettertid har moren og datteren snakket om hva de skal gjøre hvis noe liknende skjer igjen. Episoden har ført til at datteren har blitt engstelig for å ta Bybanen. Likevel var de tilbake igjen torsdag.

— Fra nå av tror jeg hun kommer til å tviholde meg i hånden hver gang vi skal gå på. Det var traumatisk for oss begge. Jeg er utrolig glad for at det gikk bra, sier Indrebø.

Hun vet ikke hvem som hjalp Sunniva, men tror det var en ung gutt.

— Jeg er veldig takknemlig overfor den som hjalp henne, sier tobarnsmoren.