— Den dagen de river huset blir forferdelig. Da må vi bare reise vekk, sier Ragnhild Berg (77) og ser på mannen Svein (83).

Innen 1. juni skal huset deres på Wergeland være tømt og fraflyttet. Da overtar kommunen den svære trevillaen med 27 rom og hage. Alt skal rives og sprenges vekk for å gi plass til Bybanen. I 2010 vil det være holdeplass, tunnelinngang og kontorbygg på tomten.

Diskuter saken på vårt nye diskusjonsforum her.

Fikk beskjed av journalist

Ekteparet Berg har bodd i huset i 32 år. De siste årene sammen med datteren Borghild, hennes sønn Sveinung (27) og hans familie. Derfor ble fire generasjoner Berg rammet da beskjeden kom om at huset skulle rives.

— Det var en journalist som banket på døren og spurte hva vi syntes om at huset skulle rives. Min mann lå på sykehus, og ingen av oss hadde hørt om dette før, forteller Ragnhild.

Familien er kritisk til hvordan kommunen har håndtert informasjonen, samtidig som de føler seg helt maktesløse overfor trusselen om ekspropriasjon.

— Loven gir kommunen rett til å ture frem akkurat som den vil. Men jeg synes de burde vise mer skjønn i en slik sak, sier Sveinung.

— Vi savner det menneskelige aspektet, legger bestefaren til.

Ingen rettigheter

Han har vært mye syk de siste årene, med hjerneblødning og hjerteproblemer. Forhandlingene med kommunen har tatt hardt på. Derfor ble det umulig å gå rettens vei. Nå har de skrevet kontrakt med kommunen og flyttet inn i ny leilighet i Fridalen for å få saken ut av verden.

— Men vi har ennå ikke fått pengene, så jeg måtte ta opp et stort lån i høst som jeg har betalt på siden, sier Svein.

Hovedbekymringen for han og konen er likevel hvordan det skal gå med resten av familien. Som leieboere har verken datteren eller barnebarnets familie noen rettigheter. Nå har de måttet kaste seg ut på eiendomsmarkedet uten så mye egenkapital.

— Vi regnet jo med å bli boende her en stund. Derfor var vi ikke forberedt, og måtte ta opp stort lån, sier Sveinung.

Han, samboeren og sønnen skal snart flytte inn i ny leilighet, bare noen hundre meter fra der besteforeldrene har kjøpt. Moren har foreløpig ikke skaffet seg et nytt sted å bo.

- Kranglet om småsummer

Det er Sveinung som har holdt kontakten med advokaten i forhandlingene med kommunen. Han mener kommunen har betalt langt under markedspris for huset, og reagerer på at de pirket på småsummer helt til det siste.

— Vi er opptatt av å betale det som er den riktige summen. Målet er ikke å få grunnen billigst mulig, men at folk skal føle at de blir skikkelig behandlet, sier Turid Gai, som er ansvarlig for erverv ved Bybanekontoret.

Hun omtaler dialogen med familien Berg som «ikke spesielt vanskelig».

— Da snakker hun mot bedre vitende. Det er ikke slik vi har opplevd prosessen, mener Sveinung Berg.

Bestefaren viser oss rundt i huset. Den ene stuen ble utvidet et halvt år før beskjeden om riving kom. I hagen står et spesielt, krokete tre som betyr mye for familien.

— Huset har stått her i 99 år. Det blir neppe 100, sier 83-åringen.