Vogn 203 havarerte ved Byparken ved 17-tiden søndag.

Teknisk sjef Thomas J. Potter i Bybanen AS regner med at feilen vil være enkel å finne og rette. Trolig henger den sammen med vognens opplegg for batteridrift.

— Det er mye elektronikk som skal finjusteres, og da kan slikt skje. Akkurat det samme skjedde med de nye trolleybussene da de kom for noen få år siden, sier Potter, som karakteriserer feilene som barnesykdommer.

Avganger hver halvtime

Havariet søndag innebærer at bare tre av Bybanens seks vogner er i kjørbar stand i øyeblikket. Bybanen har lovet avganger hver halvtime på åpningsdagen tirsdag, og det løftet skal holdes, ifølge Potter.

— Vi trenger bare to vogner for å klare å holde denne frekvensen, men kommer til å sette så mange som mulig av vognene i trafikk, sier han.

- Hvordan ser du på risikoen for flere problemer før åpningen?

— Jeg banker i bordet og håper at alt går bra. Det var bedre at dette skjedde i dag enn på tirsdag, sier Potter.

Da bt.no tittet inn i førerhuset i havaristen, sto det en melding på monitoren på tysk om at vognen ikke hadde kontakt med sentralen. Ifølge Potter er denne meldingen ikke relevant for å forklare hva som har skjedd.

Tauet av annen vogn

Politiet ble tilkalt for å dirigere trafikk da vognen havarerte søndag. Havaristen sto utenfor kjøpesenteret Telegrafen, ved Bybanens første stopp.

Vognen ble ved 19-tiden tauet til verkstedet på Kronstad, der mannskap sto klare til å undersøke den.

— Vogn 203 har en teknisk feil. Den skal taues til verkstedet av vogn 204, sier administrende direktør Dan Hildebrand i Fjord1 Partner, selskapet som driver Bybanen.

Om lag ti mann arbeidet for å gjøre vognene klare til tauing. Vognen som skulle trekke havaristen sto lenge utenfor Rådhuset med blinklysene på.

— Det er for tidlig å si om havariet får konsekvenser for åpningen av Bybanen, sier Hildebrand.

Bybanen er blitt rammet av mye uflaks de siste ukene. Nylig kolliderte to vogner på omtrent samme sted, og like etter støtte en av vognene sammen med en bil i Bjørnsons gate. Vognen som krasjet med en bil, er den samme som havarerte søndag.

— Sammenstøtet har ikke sammenheng med denne hendelsen. Nå er det snakk om en teknisk feil som gjorde at man ikke fikk start på den, sier Hildebrand.

Uklar årsak

Direktør i Bybanen AS, Carl Erik Nielsen, sier at han er informert om at en av vognene står, men at han ikke vet hva som er årsaken.

— Det kan virke som om det er en teknisk utfordring på en av vognene. Men alle parter er på stedet, inklusiv produsenten Stadler. Vi får se hva de kommer frem til, sier han.

- Men det virker ikke særlig lovende, bare to dager før åpningen?

— Nei, det kan du si. Vi har hatt en del uhell i det siste, sier Nielsen, og tenker på kollisjonene forrige uke. I tillegg er to av vognene forsinket fra produsenten.

Hvem som har ansvaret for dagens hendelse, er ikke klart ennå. Fjord1Partner disponerer vognene, men de eies av Bybanen AS.

Saken oppdateres.

Kommentarer? Vennligst bruk feltet under!