Fylkesordfører Tom-Christer Nilsen (H) og byråd Filip Rygg (KrF) var til stede da den aller første bybanevognen ankom Lagunen, det foreløpige endepunktet for Bybanen.

— Med over åtte millioner påstigninger i 2012, har Bybanen funnet veien til bergensernes hjerter, sier fylkesordføreren i en kommentar.

Neste kapittel

— Første kapittel i historien om Bybanen har vært en suksess, nå markerer vi starten på det neste. Om noen få måneder er byggetrinn to klart for å ta i mot passasjer fra Lagunen og helt inn til sentrum, sier Tom-Christer Nilsen.

Seremonien markerer at byggetrinn to av Bybanen nå er ferdig, i den forstand at skinnegangen og det elektriske anlegget gjør det mulig å kjøre prøvedrift på hele strekningen.

Byggetrinn to, fra Nesttun til Lagunen, er på 3,6 kilometer, med fem stopp og to tunneler. Dermed blir totallengden fra Byparken til Lagunen på 13,4 kilometer.

De fem nye stoppene er Nesttun sentrum, Skjoldskiftet, Mårdalen, Skjold og Lagunen.

Åpning i juni

Men passasjerene må fortsatt smøre seg med tålmodighet. Planen er at Bybanen skal starte ordinær drift til Lagunen i løpet av mai-juni 2013.

— Før vi kan begynne å bruke Bybanens andre byggetrinn, må vi teste at alt fungerer og gjøre de siste avsluttende forberedelser. Den første testkjøringen skjer allerede denne uken, sier Nilsen.

Byggetrinn tre, fra Lagunen til Flesland, får byggestart neste år. Alt er nå klappet og klart for å gå ut til entreprenørbransjen om byggeoppdrag for 3,5 milliarder kroner.

PÅ LAGUNEN: Bybanen ankom stoppestedet Lagunen for første gang torsdag ettermiddag. I markeringen deltok fylkesordfører Tom-Christer Nilsen (H) og byråd Filip Rygg (KrF, til høyre).
Vegar Valde