Ytrebygdsvegen mellom Birkelandskrysset og Kokstadkrysset sør i Bergen stengt i ett år på grunn av utbygging av Bybanen.

Nå ligger riksveg 556, en hovedfartsåre mellom Bergen Vest og de store bedriftene på Kokstad og Sandsli, øde. Den blir ikke åpnet igjen før 13. august neste år.

Resultatet er lange køer i rushtiden morgen og ettermiddag.

«Respektløst»

Flere bilister reagerer på at det ikke pågår noen arbeider på Ytrebygdsvegen.

— Det skjer absolutt ingenting, ingen mobilisering av anleggsutstyr, ingen oppmåling, ingenting, ingenting. Det er respektløst. Hvis planene har endret seg, må de klare å endre skiltingen og stengningen. Fy flate for en arroganse!, skriver en tipser til BT.

Det var umulig å få til, sier informasjonsrådgiver Rune Jenssen i Bybanen. Det er de som har bedt om stengning, akkurat som med Fanavegen under byggetrinn to.

Forsinket

Det viser seg at Skanska, som skulle begynt med sine arbeider 13. august, ikke er kommet i gang. De er om lag to uker forsinket.

MÅ SETTE NED FARTEN: I tillegg til å stenge Ytrebygdsveien, har Statens vegvesen satt opp nye fartshumper på Kokstad. Resultatet er store køer i rushtiden.
ØRJAN DEISZ

— Hadde vi visst dette før, ville vi vurdert å utsette stengningen. Vi skulle gjerne sett at de hadde startet allerede. De skal uansett være ferdig til avtalt tid, sier Jenssen.Skanska vant to oppdrag i byggetrinn 3, med en samlet kontraktsum på 532 millioner kroner.

Parsell C12 Sandslivegen-Kokstad er 1700 meter lang og skal være ferdigstilt i november 2015.Arbeidene består blant annet i å bygge en 120 meter lang bro i betong, en tunnel på 130 meter og mer enn 1300 meter gang- og sykkelvei.

Nye fartsdumper

Samtidig har Statens vegvesen laget nye fartshumper på Kokstad.

— Dette henger sammen. Veikontoret sa at det måtte settes inn trafikale tiltak hvis Ytrebygdsveien skulle stenges. Fra månedsskiftet blir det forkjørsrett ved Sandslivegen, og da blir det forhåpentligvis bedre, sier Rune Jenssen i Bybanen.

— Men det eneste som hjelper, er at folk velger bort bilen eller satser på kompiskjøring. Det er rett og slett for mange biler på veien, sier Jenssen.

Diskuter saken under:

STENGT: Innkjøring til veien er fysisk sperret.
ØRJAN DEISZ