TROND NYGARD-STURE

Da revisor i mars 2002 oppdaget at det var en betydelig manko på innbetalte spillemidler, kontaktet butikksjefen (29), regnskapskontoret. Der fikk han beskjed om at det var en samlet underdekning på 465.000 kroner. Det aller meste av dette skal ha vært tipping på kreditt.

Senere samme måned dro butikksjefen til politiet og anmeldte en av de ansatte i kolonialbutikken. Butikken, som nå er konkurs, var også tippekommisjonær.

Vinnerbonger for 1,1 mill.

Saken ble imidlertid henlagt som intet straffbart forhold bevist. Isteden rettet politiet mistanken mot butikksjefen.

I går ble 29-åringen selv dømt for forholdet, som retten anser som grov utroskap. Ifølge dommen har mannen selv spilt på kreditt og/eller gitt andre ulovlig kreditt for tipping hos Norsk Tipping og Rikstoto for hele 450.000 kroner.

Mannen ble også dømt for falsk anmeldelse. Retten ser det som svært alvorlig at han forsøkte å dekke over egen utroskap ved å utsette en ansatt for en så stor belastning som dette.

29-åringen ble også dømt for å ha skaffet og utlevert spillebonger som viser gevinster for til sammen 1,1 millioner kroner til en 31-åring. Bongene skulle 31-åringen bruke for å begrunne hvorfor han hadde så mye penger, til tross for at han ikke hadde arbeid.

Hadde en mill. i kontanter

Da 31-åringen ble pågrepet, hadde han nesten en million kroner i kontanter, bank og aksjefond. Det mener retten er penger som er utbytte av narkoomsetning, og som han enten hadde fått eller skulle oppbevare for noen.

Retten la vekt på at 31-åringen hadde mye kontakt med tre personer som et politivitne utropte til Bergens største narkokriminelle. Retten mener dette «... fremstår som planlagt og som et ledd i organisert kriminalitet.»

Under rettssaken kom det frem at kjøp og salg av vinnerbonger er vanlig, og at vanlig pris er rundt 10 prosent av bongens vinnersum.

Den 29-årige butikksjefen ble dømt for grov utroskap, grovt utbytteheleri og falsk anmeldelse. Han fikk ett år og to måneder fengsel. Ett år ble gjort betinget, blant annet fordi saken er blitt gammel og at han har tre små barn.

31-åringen fikk ett år og seks måneders fengsel for grovt heleri samt oppbevaring av mindre mengder narkotika. I tillegg må han betale inn 856.000 kroner til staten.

Begge er dømt tidligere.