— Vi støtter det som er gjort i forhold til å begrense biltrafikken. Det er rett og slett veldig bra. Som næringsdrivende i sentrum ønsker vi å stå sammen med politikerne om dette, sier senterleder på Kløverhuset Morten Mørken.

Han representerer også ledelsen på kjøpesenteret Xhibition.

— Dette er en krisesituasjon som må løses raskt, understreker Mørken.

2000 får gavekort

Fra midnatt er det igjen tillatt for alle biler å kjøre i sentrum uansett registreringsnummer. Men fremdeles møter trafikantene stengte parkeringsplasser, sambruksfelt og sterke oppfordringer til å la bilen stå.

For å vise sin støtte til kommunens tiltak har de to kjøpesentrene bestemt seg for å dele ut gavekort til de 2000 første som kommer til byen med buss i morgen.

— Vi ønsker å gi en miljøpåskjønnelse til befolkningen og deler ut gavekort på 50 kroner som kan brukes i våre butikker. Det er viktig, sier Mørken.

- Stillere enn normalt

Om begrensningene i biltrafikken har ført til nedgang i salget på kjøpesentrene er uklart.

— Det er for tidlig å svare på om det blir færre kunder. For oss er det uansett viktig at folk benytter buss når de skal handle, sier Mørken.

Leder i Sentrumsforeningen i Bergen Steinar Kristoffersen sier at næringslivet har stor forståelse for kommunens bilrestriksjoner.

— Alle forstår at dette er et krisetiltak. Noen merker nok at det er stillere enn normalt disse dagene, og handelen vil nok øke i kjøpesentrene utenfor byen. Men dette er jo forbigående, sier Kristoffersen.

— Byspredningen er problemet

Han mener hovedårsaken til det voldsomme forurensningsproblemet er dårlig byplanlegging.

— Det er sentrum som må ta konsekvensen for den voldsomme byspredningen som vi aldri har ønsket og som ikke er bra for noen. Veldig mye av trafikken som skaper forurensningen er gjennomgangstrafikk over Danmarks plass. Det er for mange som bor på Kokstad og jobber i Åsane, konstaterer, Kristoffersen.

— Nå må byen utvikles på en mer miljøvennlig måte, og bebyggelsen bli mer konsentrert, legger han til.

Er du enig med handelsstanden i sentrum? Diskuter saken under!

Bj�rn Erik Larsen