— Rene gater er bare et spørsmål om hvor mye ressurser man har. I Århus har vi satset mye på renhold det siste året. Etter hva jeg har sett har dette gjort at vi har et renere bybilde enn mange andre byer i Europa på vår størrelse.

Det er avdelingsingeniør Claus Pedersen ved Vei- og kloakkservice i Danmarks nest største by som sier dette til BT. Han har et budsjett på rundt 12 millioner kroner øremerket til renhold av byens gater. Det er like mye som i Bergen - en by på samme størrelse.

Men Paulsen innrømmer at også Århus har problemer med forsøplete gater, særlig i helgene.

— Vi kan rett og slett ikke få satt opp nok søppelspann, sier Paulsen.

Meterpris

Men i Århus har kommunen funnet en spesiell ordning. Her har kommunen innført såkalt brukerfinansiert renhold. Det er særlig butikker som ligger i gågater som er med på ordningen. Her betaler butikkene en meterpris i forhold til hvor lang fasade de har ut mot gaten.

Inntekten fra den frivillige ordningen er per i dag drøye 1,5 millioner kroner i året. For denne summen sørger kommunen for et at området holdes ekstra rent og pent.

— I starten var det en del misnøye med ordningen. Men da butikkene så resultatet, ble de veldig tilfreds. Rene gater trekker flere kunder, sier Pedersen.

Paulsen sier til BT at man tydelig kan se forskjellen på reholdet i områder der butikkene er med på ordningen om ekstra renhold og områder hvor butikkene har takket nei. Han mener forskjellen tydelig viser at ordningen virker.

Åpen for alle muligheter

BT har de siste dagene skrevet om forsøplingen av Bergen sentrum. I løpet av en helg kan bergensere slenge fra seg 4-5 tonn søppel i Bergen sentrum. Det er en firdobling på ti år.

Byråd for byutvikling Nils Arild Johnsen i Bergen lytter derfor med interesse når BT forteller om ordningen Århus har fått i stand.

— Det minner litt om det systemet vi har på Torgallmenningen. Her har vi inngått en avtale med tre fast-food restauranter som hjelper til med tømming av søppelet i bosspannene ute på plassen. Planen er at vi skal utvide dette systemet. Vi er åpen for alle muligheter, sier Johnsen.

I dag har Dolly Dimples, McDonald's og 7-eleven nøkler til søppelspannene på Torgallmenningen. Byråden hevder at man klart kan se en forskjell etter at ordningen kom i gang for to år siden.

FLERE KUNDER: Danmarks nest største by, Århus, har et renere bybilde enn mange andre byer i Europa. - Rene gater trekker flere kunder, sier avdelingsingeniør Claus Pedersen ved Vei- og kloakkservice i Århus. FOTO: KLAUS GOTTFREDSEN, JYLLANDS-POSTEN