— Vi har akkurat begynt på ferien og måtte bare stoppe for å få med oss noe nybakt, smiler Torbjørg og Kjell Kristoffersen fra Våge på Tysnes. De er på vei til ferie i Nord-Trøndelag og velger en søt, velsmakende lunsj denne dagen. Med hvert sitt nystekte wienerbrød i hånden nyter de øyeblikket. De stoppet her på ferieturen i fjor også, og gleder seg over å gjøre det samme i år.

Eneste møtepunkt

For fem år siden var det egentlig snakk om å legge ned den lille dagligvarebutikken i Hegglandsdalen, dalen mellom Os og Samnanger. Aase Lønningdal ville det annerledes. Hun bodde i dalen og ville ikke rolig se på at døren ble stengt til dalens eneste faste møtepunkt. Hun ville bevise at en liten butikk fortsatt er liv laga.

— Det handler hele tiden om å overleve. For oss er varme skillingsboller redningen, innrømmer Aase Lønningdal.

For fire år siden inngikk hun et samarbeid med Baker Brun og installerte bakerovn i butikken. Med gule plakater på lyktestolpene langs veien lokker hun bilister og syklister med varme skillingsboller og gratis kaffe. Det har svart seg. Mange stopper. De fleste går rett bort til bollehyllene og forsyner seg. Duften av nybakt bakverk er dessuten så sterk i butikken at det er umulig å motstå fristelsen.

God kontakt

Inne i butikken står et lite bord med to stoler. Ute er det laget en egen terrasse med overbygde benker og bord for den som vil nyte varme boller med kanel i svingene. Innimellom munnfullene blir det tid til en prat.

— Kontakten er god. Jeg prater med alle, forteller Ragnhild Solhaug. Hun har sommerjobb i butikken hennes mormor drev i 25 år og trives bak disken. Det er ikke få boller hun steker i løpet av en dag. Nettopp praten med kundene gjør jobben litt ekstra meningsfull.

Søndag er beste handelsdag. Hegglandsdalen landhandel har åpen hver søndag mellom klokken 10 og 18. Det er sommersesongen som gjør at butikken overlever. Folk har mer tid til å stanse og nyte livet. Vinteren er tung og krevende, men de som skal på ski på Kvamskogen, stopper gjerne for å sikre seg en fersk bolle.

Nytenkning

— Jeg må stadig tenke nytt. Det er spennende om butikken klarer seg, innrømmer Aase Lønningdal. Hun har støvler på og kommer rett fra drivhuset da vi møter henne. Der dyrker hun tomater, agurker og sukkererter. Hun dyrker dem med kjærlighet og forsikrer at smaken blir ekstra god.

Gårdsprodukter tror hun kan bli fremtiden for den lille butikken. Hun selger ferske, brune egg fra egen gård og dyrker også poteter, gulrøtter og andre grønnsaker med tanke på salg i butikken. Hun vil prøve å skape et nytt marked og tar i disse dager kontakt med ulike produsenter. Utvikling må til, men om butikken overlever fem år til, vet hun ennå ikke.

FERSKE EGG: I butikken tilbys helt ferske egg hver dag.<p/>FOTO: ARNE NILSEN