Slik beskriver innehaver Geir Ørbeck dramatikken som utspilte seg i Fokus-butikken på Landåstorget i 18-tiden lørdag kveld.

En av de deltidsansatte, en 17 år gammel gutt, ble i går kveld undersøkt på Haukeland Universitetssykehus for mulig brudd på nesebeinet. Da hadde han allerede sydd flere sting på legevakten etter voldsepisoden i butikken.

En 22-åring ble pågrepet i butikken etter angrepet på 17-åringen, opplyser operasjonsleder Harald Thue ved Hordaland Politidistrikt.

Slagmark

Det var den butikkansatte ungdommen som selv klarte å holde på mannen inntil politiet kom til stedet.

Deler av butikken så ut som en slagmark etter episoden. Blodflekker på gulvet og varer som lå slengt ut over, vitnet om et voldsomt sammenstøt. I går kveld holdt butikken stengt, mens innehaverne ryddet opp i kaoset og krimteknikere undersøkte åstedet.

— Vi så i speilene at han plukket ting fra hyllene og gjemte dem i klærne. Da han kom til kassen, bad vår medarbeider høflig om han kunne vise innholdet i lommene. Resultatet var at han skallet ned den ansatte, slo løs på ham med en eikepinn i tinningen, sparket og forsøkte å rive løs kortterminalen, sier Geir Ørbeck, som driver Fokus-butikken sammen med konen Mette Brustad.

Ringte venner

Etter en stund roet 22-åringen seg, satte seg på gulvet og ringte noen venner for å be om hjelp, forteller Ørbeck. En kvinnelig kollega av den forslåtte og blodige 17-åringen hadde i mellomtiden tilkalt politiet, som kom og pågrep 22-åringen.

Ifølge øyenvitner BT snakket med, virket ikke mannen synlig beruset.

— Jeg så et voldsomt basketak da jeg kom innenfor butikkdøren. Begge personene var tilsølt med blod. Jeg ble redd og forlot butikken med en gang. Så kom politiet, forteller Maren Helle Riise (15).

Butikkinnehaver Ørbeck sier den skadde deltidsmedarbeideren vil få tilbud om psykolog-hjelp gjennom Hakon-systemet, som eier Fokus-kjeden.

«Brutalt»

— Dette var et rått angrep. Jeg synes veldig synd på 17-åringen. Samtidig er jeg stolt av ham. Han opptrådte tøft, men har nok fått et brutalt møte med arbeidslivet, sier Ørbeck.

Fokus-butikken har utvidet åpningstiden til klokken 23. Innehaver Ørbeck sier mer kveldsåpent har vært en blandet erfaring.

— Utvidet åpningstid fører til langt mer nasking og flere berusete ungdommer i butikklokalene våre. Nå vil vi vurdere endringer i rutinene for å ivareta de ansattes sikkerhet, sier han.

Ørbeck sier det likevel ikke er aktuelt å endre åpningstidene etter gårsdagens voldsepisode.

«Alvorlig»

Politiet snakket i går kveld med vitner til butikkvolden. Den pågrepne 22-åringen var fortsatt ikke blitt avhørt.

— Slik vi har fått beskrevet hendelsen, er dette en alvorlig sak. En butikkansatt må kunne be en naskemistenkt om å vise innholdet i lommene, uten å risikere juling, sier operasjonsleder Harald Thue.

Politiet vil i dag vurdere om 22-åringen skal fremstilles for varetektsfengsling.

GIKK AMOK: Elisabeth Brustad (nærmest) og innehaver Mette Brustad i Fokus-butikken på Landåstorget brukte flere timer på å fjerne blodflekker og rydde opp i alt rotet etter angrepet på en av de ansatte.<p/>FOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN