Anleggsstarten for Bybanen førte til at Kaigaten ble sperret for all trafikk i morges. Dermed måtte buss-traseene i sentrum legges om. Det førte til busskø sørover i Nygårdsgaten og inn i Strømgaten. Fra det gamle BT-bygget til buss-stasjonen pådro bussene seg forsinkelser på åtte til ti minutter. I morgenrushet sto det sammenhengende busskø på denne strekningen.

Les også: Politiet gir ikke bøter til folk som kjører feil

Justerer trafikklysene

På det verste slapp bare tre busser gjennom på grønn sone i krysset mellom Grieghallen og Frelsesarmeen. Folk fra Statens vegvesen fulgte trafikken med argusøyne. De prøvde seg frem med å justere intervallene i lyskryssene for å få trafikken til å gli mer smertefritt. Dette arbeidet vil bli prioritert i dagene fremover. Håpet er å redusere busskøene i Nygårdsgaten og Strømgaten.

Passasjerene gikk det bedre med. Det virket som om de fleste på forhånd hadde gjort seg kjent med endringene, og visste hvor de skulle gå av og på. Dette stemmer også med Tides inntrykk.

— Jeg har ikke fått melding fra våre folk om nevneverdige problemer for de reisende, sier markeds- og informasjonssjef Kaare Enæs.

Kjørte i bussfeltet

Verre var det med bilistene. Mange hadde ikke fått med seg at det var kommet et nytt kollektivfelt fra Bystasjonen, inn Strømgaten mot Lars Hilles gate og forbi Lysverkene. Der kjørte mange på gammel vane, uten å se at skiltingen fortalte at det høyre feltet var forbeholdt drosjer og busser.

– Det er tydelig at dette er gått mange hus forbi, sier Rune Haugsdal, prosjektdirektør for Bybanen.

Sammen med politiet var han på plass for å observere hvordan bilistene tedde seg.

Bøtela ingen

– Vi bøtelegger ingen som kjører feil. I dag nøyer vi oss med observere og se om vi kan gjøre endringer, blant annet om vi bør forbedre skiltingen, sier politioverbetjent Karstein Kalsås med planavdelingen til trafikkseksjonen ved Bergen sentrum politistasjon.

Se video: Bt.no har prøvekjørthelebybane-traseen fra Minde mot sentrum med prosjektdirektør Rune Haugsdal som sjåfør og guide. Klarte du deg uhindret gjennom morgenrushet i dag? Syng ut i kommentarfeltet under!

KØER: Det var bussene som skulle få problemer med de nye traseene i sentrum i morges.
Rune Berentsen
MER KØ: De store busskorkene skapte også problemer for bilistene i sentrum.
Rune Berentsen