Skolebussen skulle gått klokken åtte i morges, men sjåføren mente det var helt uforsvarlig å kjøre nedover Ospedalen fra Krokåsfeltet på Askøy. Klokken 09.15 sto tre busser fulle av passasjerer og ventet på saltbilen.

60 småtasser i bussen

— Jeg kan ikke seile nedover disse bakkene med 60 småtasser i bussen, sier bussjåfør Vigdis Skogheim til bt.no.

Sammen med kollegene Geir Magne Ellingsen og Ingvard Martinussen, har hun parkert bussen på toppen av Ospedalen. De nekter å kjøre fordi bakkene nedover er speilblanke, og strøbilen har ikke vært der.

— Når vi ser det hvite på veien, klarer vi oss bra, men ikke på speilblank is. Å kjøre ned her nå er helt uforsvarlig, sier Vigdis Skogheim. Også på Hanevik på Askøy skal bussjåfører ha nektet å kjøre før veien var saltet, forteller sjåførene.

Respekt for sjåførene

Passasjer Torill Monsen mener det står respekt av sjåførene som nekter å kjøre. Hun har ventet i bussen fra klokken åtte i morges. - Jeg skal til Fabrikkgaten, og kan jo ikke begynne å gå til byen, sier hun oppgitt. Først klokken 10.30 kunne hun stemple inn på jobben.

Klokken 09.25 kom saltebilen oppover Krokåsfeltet, og bussene kunne kjøre ned Ospedalen. En del av passasjerene hadde da ventet i en og en halv time i bussen.

Legger seg helt flat

— Ospedalen er en kommunal vei. Strøbilen var ikke der før 09.15 eller litt senere enn det. Sjåføren startet klokken 07.30 i morges og kjørte ordinær rute, men en situasjon oppsto som gjorde at han ble litt forsinket. I ettertid ser vi at vi burde startet strøingen og saltingen i natt, eller i alle fall mye tidligere i morges. Så her er det bare å beklage og legge oss helt flat, sier fagsjef Ove Vonheim i Askøy kommune til bt.no.

Vonheim sier også at slik været var i går kveld, så burde de ha forstått at det kunne bli glatt i dag. Vi i kommunen har derfor ingen god unnskyldning for dette, innrømmer han.

Flere smell på glatten Buss og bil braste sammen. Vogntog og lastebil i grøften.

– Det har vært veldig glatt på mange veier i Hordaland i dag, sier operasjonsleder Asbjørn Andersen ved Hordaland politidistrikt til bt.no.

  • I Eikelandsosen krasjet en buss og en postbil. Føreren av personbilen er sendt til sykehus med bruddskader. Riksveien var ved 10.35-tiden fremdeles stengt ved ulykkesstedet.
  • I Tysse seilte en lastebil og et vogntog ut i hver sin grøft for å forhindre kollisjon.

*** Les også: Postbilen truffet**

Pål Engesæter
LESERBILDE
Terje Fløisand