En 21 år gammel nigeriansk asylsøker mistet livet i ulykken tirsdag morgen. På vinterføre i Skjåk kjørte bussen av veien.

21-åringen ble fastklemt under kjøretøyet da bussen veltet.

– Det er tatt beslag i førerkortet til bussjåføren, og han har status som siktet i saken. Han er siktet for overtredelse av veitrafikklovens straffebestemmelser om uaktsomhet, sier politiadvokat Øystein Husby til NTB.

Tre med kuttskader

Tre personer pådro seg brudd— og kuttskader i ulykken. Bussen fra Fjord1-selskapet hadde 43 personer om bord da den kjørte av veien. Bussen var på vei fra Oslo til Ålesund over Strynefjellet.

Tilstanden skal være alvorlig, men ikke livstruende, for én av de skadde.

— En person er sendt sykehuset på Lillehammer. De andre to fikk behandling på legevakten på Stryn, sier Svarstad.

Det var 43 passasjerer om bord i bussen fra Fjord1. Bussen var på vei fra Oslo til Ålesund over Strynefjellet da ulykken skjedde på riksvei 15 ved Grotli. Politiet ble varslet klokken 4.51.

Ifølge passasjerer på bussen tok det rundt en time før alle kom seg ut. Redningsmannskapene måtte skjære ut frontruten for å slippe ut de siste.

Knuste vinduer

Det var en av passasjerene som varslet politiet om ulykken. Bussen skal ha kjørt ut og veltet mot en skrent.

Busspassasjer Terje Aksel Sanner satt ved siden av 21-åringen som omkom. Etter ulykken fant de mannen hardt skadd.

— Han lå med deler av overkroppen under bussen. Vi var helt hjelpeløse og hadde ikke mulighet til å jekke bussen opp for å få ham løs. Jeg ble sittende ved ham helt til redningspersonellet kom, sier Sanner til Sunnmørspostens nettutgave.

Mange av passasjerene sov da ulykken skjedde. De våknet av at bussen ristet og at det singlet i glass.

17 år gamle Jarnfrid Folkestad fra Volda våknet av at folk ropte i bussen.

— Det skjedde så fort. Jeg husker så vidt at vi vippet over. At det var knuste vinduer overalt, folk som lå i midtgangen, folk som skrek og flere som krabbet ut av vinduene. Jeg tror mange var redde for brann. Det var blod på setene og mange barn som skrek, sier Folkestad til Gudbrandsdølen Dagningen.

Ifølge Folkestad var det de som satt bak i bussen som fikk den største trøkken. Flere skal ha blitt slengt ut gjennom vinduet.

Etterforsker

Årsaken til ulykken er ikke kjent, men det var snødrev og vanskelige kjøreforhold på veiene i området.

— Det var nullføre da bussen kjørte av veien. Det var en svært erfaren sjåfør som kjørte, sier kommunikasjonsdirektør Ingrid Færøyvik i Fjord1.

Hun kan ikke si om bussen var skodd for vinterføre.

— Jeg regner med det, men kan ikke bekrefte det sikkert. Det vil bli en del av politietterforskningen, sier hun til NTB.

Politiet vet heller ikke om bussen var utstyrt med vinterdekk. Bussen ble tirsdag formiddag heist opp av grøften og skal nå gjennom teknisk sjekk.

— Foreløpig har vi hatt nok å gjøre med å ta vare på passasjerene. Årsaken til ulykken kjenner vi ikke, men Havarikommisjonen for transport er på vei for å gjøre sine undersøkelser, sier operasjonsleder Sidsel Svarstad.

Politiet har fått en foreløpig forklaring fra sjåføren.

— Det har vært en rystende opplevelse for ham også, så mer formelle avhør venter vi med, sier Svarstad.

Kriseteam

Snødrevet gjorde redningsoperasjonen vanskelig for politi og ambulansepersonell.

— Vi ba om to luftambulanser, men dårlig vær gjorde at helikoptrene ikke kunne lette, opplyser operasjonsleder Knut Westby i Gudbrandsdal politidistrikt til NTB.

De skadde ble tatt hånd om av ambulansepersonell, mens de øvrige passasjerene ble hentet av en annen buss og ble kjørt til kommunehuset i Skjåk. Kommunens kriseteam er satt i beredskap.

— Det er forferdelig trasig det som har skjedd. Passasjerene blir nå tatt hånd om av helsepersonell og våre folk på stedet, sier Færøyvik.