Det er klart i dommen som kom fra Bergen tingrett mandag ettermiddag.

— Vi har forventet at han skulle bli frifunnet for uaktsomt bildrap, sier advokat Jon Holvik, 25-åringens forsvarer.

— Han har hele tiden ment at han ikke kunne håndtert den trafikale situasjonen annerledes. Og nettopp det ser retten ut ti å være enig i, legger forsvareren til.

Under hjulene

Natt til 23. februar i fjor døde en 26 år gammel mann da han havnet under hjulene på leddbussen, som tilhører Klubb Festtrafikk i Sund.

Ulykken skjedde mellom Galleriet og Xhibition midt i Bergen sentrum.

Den 18 meter lange bussen var på vei til Sund, med folk på vei hjem fra bytur i Bergen. Det var høy musikk i bussen og flere som danset, noe som gjorde kjøringen mer krevende, ifølge dommen.

Mannen nektet straffskyld da rettssaken mot ham startet i begynnelsen av mars.

Etter at 25-åringen hadde fått den frifinnende, enstemmige dommen, snakket Holvik med klienten.

- Tenker på de pårørende

— Han er lettet og og fornøyd med dommen. Men saken er tragisk, og han tenker på de pårørende. Dette er en sak med bare tapere, sier forsvareren.

Han mener dommen taler for seg selv.

— Selv om man frifinnes for uaktsomt drap, er det ganske vanlig å bli dømt for brudd på Vegtrafikkloven likevel. Heller ikke det har retten funnet grunnlag for i denne saken, sier Holvik.

— Jeg får lese dommen og se om det er aktuelt å innstille på en anke eller ikke. Så får det bli en avgjørelse som statsadvokaten tar; de har siste ordet, sier politiadvokat Asbjørn Onarheim. Han var aktor i rettssaken.

Kjørte langsomt

Retten legger til grunn at at det er tvil om hva som skjedde fra bussen stoppet ved rødt lys ved Torgallmenningen, til den hadde svingt inn i Olav Kyrres gate.

Retten mener den 25 år gamle sjåføren tok på to passasjerer, og at han deretter lukket høyre fordør.

Rundt svingen inn i Olav Kyrres gate mener retten at sjåføren fulgte med i høyre speil og så folk på fortauet.

Et vitne forklarte i retten at hun så flere personer ved høyre fordør da bussen sto utenfor Galleriet. Noen personer gikk på bussen, mens en gjorde det ikke.

Han ble enten hengende fast i bussdøren, eller så holdt han seg fast. Mannen ble løpende etter bussen før han falt og ble overkjørt av bussens midterste og bakerste hjul, ifølge vitnet. Dette fikk ikke sjåføren med seg.

- Må ha vært i blindsonen

«Han merket intet unormalt gjennom svingen. Retten bemerker at veidekket i denne svingen er preget av store ujevnheter/humper», heter det i dommen.

Og videre:

«Retten legger til grunn at fornærmede må ha oppholdt seg i bussens blindsone, altså bak fordøren og inntil bussens side, med den følge at tiltalte verken så ham gjennom fordøren i speilet.»

- Svært upåregnelig

Retten konkluderer dermed med at sjåføren ikke har «utvist uaktsomhet i en slik grad» at han kan dømmes før det.

«Ulykken fremstår som svært upåregnelig», skriver dommerne.

Sjåføren blir også frifunnet for brudd på Vegtrafikkloven, men dømmes til bot på 5000 kroner for at han ikke skiftet ut diagramskiven i bussen. Dette forholdet innrømmet også sjåføren i retten.