• Jeg angrer bare på at jeg ikke lukket døren først. Da skulle jeg tatt dem rett til politiet.

Ransforsøket skjedde like før Løvstakktunnelen på Damsgård natt til tirsdag, da bussen var på vei mot Fyllingsdalen. Bussjåføren hadde akkurat sluppet av en passasjer, da han åpnet døren for to ventende menn.

— De hadde på seg grovmaskete dameluer som de trakk ned da de stormet inn i bussen. Han ene trakk frem en kniv fra folden i den store genseren han hadde på seg. Stålbladet på 15-20 centimeter holdt han over hodet. Det kunne nok ha skremt de fleste.

Men ikke denne godt voksne bussjåføren som vil være anonym fordi han ikke ønsker noe «oppstyr».

Den ene raneren rev raskt til seg pengevesken. I slike situasjoner blir Tides sjåfører oppfordret til å holde seg passive. Men denne bussjåføren reagerte stikk motsatt.

— Jeg kom meg opp i stående og slo med all kraft med knyttneven på hånden hans, slik at vesken datt ned på utsiden av sjåførbingen, forteller han.

Spente de ut av bussen

I det raneren strekte seg etter vesken, kom sjåførens neste trekk.

— Jeg hadde flaks og fikk inn et skikkelig spark, som fikk han ut av bussen.

Da kom raner nummer to for å gripe etter pengevesken.

— Jeg rev av han luen og fikk spent han ut. Jeg angrer bare på en ting, at jeg ikke lukket døren først. Da hadde jeg tatt ham rett til politiet.

Luen som sjåføren sikret seg, er sendt til kriminalteknisk undersøkelse, og kan bli brukt som bevis i saken.

Ville stormet etter

De to ranerne var store karer, større enn ham selv, forteller sjåføren. Selv er han også av den kraftige typen. Han er kledd i vernebukse, tykk ullgenser og har schæferen sin i bånd festet rundt livet da bt.no møter han to dager etter den dramatiske episoden.

— Hvordan torde du å kjempe imot?

— Om de hadde vært fire stykker, så hadde jeg gjort det samme. Man tenker ikke i slike situasjoner, jeg var ikke redd i det hele tatt. Angrep er det beste forsvar, det føltes naturlig.

Han var vært bussjåfør i over 20 år, men det er første gang han opplever et ran. Han har opplevd uheldige episoder på jobb før, blant annet slagsmål. Også da ordnet han opp selv. Han angrer ikke på reaksjonen denne gangen, og sier han ville gjort det samme igjen.

— Hadde de fått med seg vesken hadde jeg trolig stormet etter dem.

Men kollegene er himmelfalne over reaksjonen hans, forteller sjåføren.

Bjørn Furnes, fylkesleder i Fagforbundet seksjon samferdsel og teknisk (SFT) og leder for Bergens sporveisfunksjonærers forening, er glad for at bussjåføren ikke kom til skade, men vil ikke råde andre til å gjøre det samme.

— Vi har hele tiden sagt til våre medlemmer at man skal være passiv. Det er bedre at de tar pengevesken enn at du blir skadet.

- Mer motstand neste gang

Ransforsøket hindret ikke sjåføren i å fullføre ruten, slik at de 10-15 passasjerene kom seg hjem. Dette var den siste kveldsvakten hans før ferien.

— Det var en dramatisk situasjon, men jeg kvir meg ikke til å gå på jobb igjen, sier sjåføren, som fikk ros fra passasjerene.

Men noen ekstra forholdsregler kommer han til å ta.

— Jeg har tenkt gjennom hvordan jeg kan gi mer motstand neste gang. Det var litt for lett å få tak i pengevesken, sier han.

Han forstår ennå ikke helt hvordan han klarte å spenne ut ranerne mens han selv oppholdt seg i sjåførbingen.

— Jeg er glad jeg ikke bruker sikkerhetssele på jobb, da blir man helt låst.

Vil ha pengene bort fra bussen

Ifølge Bjørn Furnes er dette det tredje ranet på busser i Bergen i år. For to uker siden ble en trikk ranet i Oslo, og da aksjonerte sjåførene med å sette pengevesken fra seg.

— Det er en stor belastning å kjøre med penger. Ran skjer oftere og oftere, noe som er skremmende, sier Furnes.

Les også: - Sjåfører føler seg utrygge

Han ønsker et pengeløst billettsystem.

— Når man klarer det i andre storbyer, så burde vi også klare å få til billettsalg i kiosker her. Jo mindre penger vi har i bussene, jo mindre er sannsynligheten for ran.

Det nye planlagte billettsystemet til Skyss gir mindre kontanter på bussen, men er likevel ikke godt nok, mener Furnes.

Bussjåføren fra Tide er for øvrig ikke den første bergenseren som hamler opp med væpnede ranere. I oktober måtte en pistolmann gi tapt for denne kvinnen i Fana: