Bussjåføren, som er i begynnelsen av 50-årene, arbeider for Tide buss i en av Bergens omegnskommuner. Fredag 20. juni ble han hentet på sin arbeidsplass av det lokale politiet, siktet for seksuell omgang med en gutt på 15 år.

Den aktuelle sjåføren har blant annet gått inn i en turnus i Tide Buss der han har hatt jevnlige turer med skoleungdom. Han har også vært mye brukt av lokale lag og foreninger til transport av barn og unge. Det er også gjennom hans rolle som bussjåfør at han først kom i kontakt med den 15 år gamle gutten han nå etterforskes for å ha begått overgrep mot.

Befølte 15-åring i skrittet

Bussjåføren er tidligere dømt for et lignende overgrep. I 2000 ble han dømt til 45 dager i fengsel for to ganger å ha befølt en 15-åring i skrittet. Han ble også dømt for brudd på veitrafikkloven etter å ha latt 15-åringen sitte på fanget sitt og styre rattet på bilen som han kjørte.

Mannen er i dag i permisjon uten lønn. Politiet har også tatt fra ham kjøreseddelen.

Mona Nyborg, HR ansvarlig i Tide Buss, bekrefter at mannen nå har mistet kjøreseddelen, og at de avventer den videre etterforskningen for hva som skjer med hans ansettelsesforhold.

— Vi ser svært alvorlig på saken. Det er politiet som må svare på hvorfor mannen i det hele tatt har hatt godkjent kjøreseddel. Vi har bare forholdt oss til at han har hatt det, sier Nyborg.

Må være en feil

— Et seksuelt overgrep, er et klart eksempel på en situasjon der politiet kan og bør nekte en person kjøreseddel, sier Erik Johnstad, politiadvokat på forvaltningsavdelingen ved Sentrum politistasjon.

I den aktuelle saken reagerer han på at bussjåføren fikk beholde kjøreseddelen etter overgrepet i 2000.

— Det må ha vært en glipp at påtalemyndigheten den gang ikke tok fra ham kjøreseddelen, sier Johnstad.

Politiadvokaten som hadde saken for åtte år siden husker saken, men kan ikke huske hva som var årsaken til at mannen fikk beholde retten til å kjøre buss.

Pedofile sjåfører glipper

Ifølge politiadvokat Erik Johnstad er det et problem at det i dag ikke finnes et sentralt kjøreseddelregister.

— Det er eksempler på at politiet etterforsker en taxisjåfør eller en bussjåfør for diverse overgrep, uten å vite hvilket yrke personen har. Det kan være at en person har kjøreseddel i Oslo, men ikke i Bergen, sier Johnstad.

Dermed kan politiet glippe på å ta med krav om å frata for eksempel en pedofil bussjåfør hans kjøreseddel når saken kommer for retten.

Taxisjåfør dømt

— Vi har en sak på en taxisjåfør som er dømt for et seksuelt overgrep mot et barn fra 2003. Den gang ble det ikke lagt ned påstand i retten om at han skulle miste kjøreseddelen. Nå når han søker om å få kjøreseddel for ti nye år, er det vanskelig å finne en hjemmel for å ta fra ham kjøreseddelen, siden vi ikke kjenner til at det har skjedd tilsvarende overgrep i ettertid, sier Johnstad.

Ifølge Jan Vidar Weltzien i Samferdselsdepartementet jobbes det i dag med utarbeiding av et nasjonalt kjøreseddelregister.

— Dette prosjektet skal være ferdig i løpet av høsten, sier Weltzien.

— Dette registeret vil bli et svært nyttig og etterlengtet redskap til å luke ut flere sjåfører som ikke egner seg i jobben, sier politiadvokat Erik Johnstad.