• Han løftet sønnen min opp etter nakken og la ham i bakken.

— Denne sjåføren bør avskiltes umiddelbart, sier guttens far.

Han er sjokkert over episoden, som skjedde på en rutebuss i Nordhordland for et par uker siden. Den ti år gamle sønnen hans kom hjem med røde merker på halsen etter å ha blitt lagt i bakken av bussjåføren.

Bussjåføren er anmeldt, og politiet etterforsker saken.

— Jeg kan bekrefte at en av våre sjåfører har vært involvert i en uheldig episode. Vi behandler dette som en personalsak, sier Odd Erik Hovde, driftssjef i Nobina, som kjører rutene i Nordhordland.

Sønnen har fortalt faren at det begynte med at noen kastet kjekspapir på gulvet i bussen. Sjåføren skal ikke ha lagt merke til dette før en annen passasjer - en kamerat av sønnen hans - hadde satt seg på samme sete.

- Sjokkerende oppførsel

Da sønnens kamerat skulle gå av hadde sjåføren oppdaget kjekspapiret, og gutten skal ha blitt nektet å forlate bussen. Han sa at det ikke var han som kastet papiret, men plukket det til slutt likevel opp og kastet det i bosset.

— Da sier bussjåføren at «du får ikke gå av likevel, fordi du løy meg opp i trynet» og kjører videre. Vår sønn sier da til kameraten at han får være med hjem til oss, så han kan få ringt hjem derfra, forteller faren.

Han sier at de to guttene er stille og rolige på bussen. Men idet de skal gå av, snur sønnen hans seg og spytter inn på trappegulvet i bussen.

— Det er helt uakseptabel oppførsel. Men reaksjonen til sjåføren er sjokkerende, sier faren, og fortsetter:

— Han kommer løpende etter vår sønn, griper ham i nakken med begge hender, løfter ham opp og legger ham i bakken. Han holder ham nede med makt og skriker til ham, sier faren.

Han og guttens mor har vært i kontakt med sjåføren og busselskapet, og synes de bagatelliserer episoden.

— Man kan jo ikke ha en person som ikke kan beherske sitt sinne som sjåfør på en buss. Vår sønn har ingen mulighet til å forsvare seg mot en voksen person som utøver vold, sier faren.

- Ønsker det var ugjort

Driftssjef Hovde i Nobina sier at sjåføren angrer på at han lot seg provosere.

— Han skulle ønske at dette var ugjort. Vårt syn er uansett at en sjåfør aldri skal legge hånd på en passasjer, i dette tilfellet et barn, og vi behandler dette som en personalsak, sier Hovde.

Sjåføren er ikke suspendert av selskapet. Han har en noe annen versjon av hendelsesforløpet, og Hovde sier at de avventer politiets undersøkelser.

Politioverbetjent Kjell Idar Vangberg i Nordhordland lensmannsdistrikt bekrefter at episoden er anmeldt.

— Det er foretatt avhør, men saken er ikke ferdig etterforsket. Saken blir prioritert fordi mindreårige er involvert, sier han.