— Jeg prøvde å få plass til henne i Gyldenpris barnehage. Men der var det helt fullt. Da er jo dette et godt tilbud i stedet, sier Shayesteh Zandi.

Sammen med datteren Aida er hun på vei hjem til Gyldenpris etter en dag i Ytrebygda barnehage. Hver morgen klokken 08.30 kjører barnehagebussen fra Bøhmers gate ved Danmarks plass, før barna returnes i 16-tiden. Bussen er spesialinnredet med bord og seter tilpasset de små.

Barnehagebussen startet opp i mars, og målet er å gi et tilbud til foreldre i Årstad som ikke får barnehageplass. Målgruppen er barn av minoritetsspråklige foreldre. 14 barn er påmeldt hittil, men da BT satt på, var det bare fire barn med.

Ujevnt fordelt

Årstad er den bydelen som har flest minoritetsspråklige foreldre. Samtidig har den lengst frem til full barnehagedekning. For dekningen er ikke jevnt fordelt over hele kommunen, viser tall som BT har fått kommunen til å utarbeide.

Mens Åsane, Ytrebygda og Fana er på vei til å få overskudd av barnehageplasser, vil Årstad, Bergenhus, Laksevåg og Fyllingsdalen fortsatt ha underskudd på plasser en tid fremover. Årstad vil mangle 265 barnehageplasser ved årsskiftet 2008/09. Byråd Tomas Moltu kan ikke gi håp om full dekning i bydelen på en god stund ennå.

— Årstad er nok den bydelen der det vil ta lengst tid. Årsaken er at vi sliter med å finne tomter og egnede lokaler, sier Moltu.

En barnehage har krav til uteareal, parkeringsplasser og standard som gjør det vanskelig å finne lokaler i tettbygde strøk.

Bedring i Bergenhus

Tall fra kommunen viser at Bergenhus pr. 1. mars manglet 431 plasser i forhold til hvor mange som hadde søkt om plass i bydelen. Her kan Moltu love bedring. Flere barnehager er under bygging, deriblant i Persenbakken, i Øyjorden og på Fløyen. Ved slutten av året vil det bare mangle 145 plasser i Bergenhus.

— Vi har tatt dristige skritt i sentrum, men har også opplevd at det er enklere å finne arealer der enn i Årstad, sier Moltu.

Selv om barnehagebussen ikke har fått så veldig mange passasjerer hittil, vil ikke Moltu utelukke at det kan bli satt opp flere lignende busser fra områder med dårlig dekning.

— Foreløpig har vi bare én buss som er innkjøpt for dette formålet. Men vi holder alle muligheter åpne. Hittil har dette vært rettet mot minoritetsspråklige, men det kan hende vi justerer det etter hvert, sier Moltu.

Sovner i køen

Første stopp for barnehagebussen er på Kristianborg, der Mohammed går av til sin ventende mamma. Litt senere står bussen i kø i Fjøsangerveien, og de tre gjenværende barna sovner.

— Det hender vi må bære et og et barn ut av bussen. Det blir en rolig avslutning på dagen, sier fagarbeider Thomas Grønner, en av de ansatte som følger barna.

Enos Salman henter datteren Marian (3) i Bøhmergaten. Hun er glad for tilbudet om barnehagebussen.

— Selvfølgelig ville vi heller hatt plass her i området. Men dette går helt bra, sier hun.

Slik ser fordelingen ut:

Er bussing løsningen på¨barnehagemangelen i sentrale Bergen? Diskutér saken her.

TAR BUSSEN HJEM: Seks år gamle Sonia tar bussen hjem til mamma på Gyldenpris. Marian (3, til venstre) blir passet på av barnehageassistent Maria Cardona, mens Aida (til høyre) er så heldig at mamma Shayesteh Zandi har fått jobb i Ytrebygda barnehage.
Brekke, Eirik