Bussjåførens torsdag er blitt et av de mest populære innslagene på våre Åsane-sider. Siden 11. desember har bussjåføren skrevet om sine betraktninger bak rattet i en av Tides busser. Responsen har vært enorm. Men i forrige uke kom drapstrusselen. Den var så ubehagelig at Bussemannen har mistet skrivegleden. I alle fall så langt.

Reaksjonen kom forrige torsdag da han skrev om syklister, joggere og andre som konkurrerer med bussjåførene om veibanen.

Sterke reaksjoner

«Med en del tonn buss og en diger frontrute ruller jeg av gårde like bak joggeren, og idet han snur seg ser han rett inn i to hvite øyne og et digert smil. Jeg vet at jeg ikke har stor nok fart til å gjøre noe skade, men det vet ikke han.»

Les hans siste blogginnlegg her: Passasjeren som døde – en sann historie

Innlegget på bt.no vakte mange sterke reaksjoner. Og en drapstrussel fant veien frem til hans blogg.

«Har lest en del av dine innlegg på bt nett og vil bare si følgende til deg. Hvis jeg møter deg på gaten eller ser deg kjøre en buss jeg skal reise med skal jeg sørge for at du aldri kan gå igjen. Du vil ikke kunne sitte, kjøre, puste, leve eller eksistere uten smerte, og jeg skal sørge for at du mister jobben din fortere enn du kan si syklist. Siste innlegget ditt var ikke noe mer enn en dårlig vits, men jeg lot meg likevel provosere til det punkt at jeg vil utvilsomt gjennomføre mine trusler hvis vi møtes en mørk kveld. Ha et råttent liv, din dritt! Måtte du dø en sakte og smertefull død!»

Dette skriver Bussemannen i sin epilog om hvordan han fikk trusselen etter bloggen på bt.no:

«Disse truslene har kommet via min blogg, hvor jeg har en kontaktside. Det betyr altså at noen har tatt seg tid til å komponere en trussel, finne bloggen min, klikke seg inn på kontaktskjemaet og sende trusselen under skjult navn – men med full ip-adresse,» skriver han i dag i sin epilog.

Vil ikke anmelde

Bussemannen har valgt å ikke anmelde trusselen, fordi han tror at saken uansett ville ha blitt henlagt.

— Rettslig er det ulovlig å komme med drapstrusler via nettet eller sms. Men det er det rettslige i dette. Jeg tror det vil ta en generasjon eller to før vi har lært oss etiske og sosiale normer for hvordan vi skal oppføre oss på nettet, sier Jon Bing, professor i rettsinformatikk.

- Noen ødelegger

— I dag er nettdebatten slik at noen ødelegger for mange og til tider gjør nettdebatten irrelevant, sier BTs debattredaktør Hilde Sandvik.

Hun har tidligere forsvart at lesere kan komme med anonyme kommentarer. Nå ser hun ikke bort fra at debatten på nettet kan bli strengere.

— Det kan hende at vi kommer dit at alle må registreres med fullt navn, slik at vi vet hvem det er som deltar i debatten. Men dette er en kontinuerlig vurdering vi gjør i BT, sier Sandvik.

Hun reagerer på sinnet blant enkelte debattanter. Frykten er at debattforumene kan skremme folk bort fra å skrive til nettsteder og stille opp i reportasjer.

— Jeg skulle gjerne visst mer om hva sinnet springer ut fra. Mange har en lav terskel for hva de skriver i kommentarfeltene, sier Sandvik.

Nye tider

Bussemannen er ikke den eneste som får umiddelbare og direkte tilbakemeldinger via nettet. Også Marianne Herfindal Johannessen opplevde å få ubehagelige reaksjoner i kommentarfeltet på bt.no da hun sto frem på nettet med behandlingen hun fikk av ambulansepersonalet i Bergen.

— Før var det fysisk umulig å fremsette slike drapstrusler anonymt. Da måtte du i så fall sende et brev. Nå får folk reaksjonene samtidig som de leverer sine egne ytringer. En så tett kontakt med leserne fører til både negative og positive reaksjoner, sier Bing.

Tror du at folk lar seg skremme av kommentarene på nettet?

Siden 11. desember har bussjåføren skrevet om sine betraktninger bak rattet i en av Tides busser. Responsen har vært enorm.
Bussemann
- Noen ødelegger for mange, sier BTs debattredaktør Hilde Sandvik.
JAN M. LILLEBØ
- Det vil ta en generasjon eller to før vi har lært oss etiske og sosiale normer for hvordan vi skal oppføre oss på nettet, sier jusprofessor Jon Bing.