For en tid tilbake presenterte vi bilder av det vi trodde var ukjente fra Hylkjeområdet på busstur, kanskje i Åsane. Ganske snart kom det tilbakemeldinger til oss om at det egentlig var ansatte ved Salhus fabrikker som var på tur. Vi la derfor ut flere bilder som trolig var tatt samme dag, av folk fra spoleloftet i Salhus .

Det eneste vi i utgangspunktet visste var at Meretes farmor, Nelly Sundland, var med på bildene. Mange har lagt inn kommentarer under bildene og enda flere har ringt eller sendt epost. Det kan derfor være greit med en presentasjon av de som reiste på blåtur på slutten av 1950-tallet.

Steffen Olsens bil

Vi fikk fort beskjed om at bussen med registreringsnummer R-14304 var en 1951-modell Bedford, som var registrert på Steffen Olsen, Hylkje i Åsane. Steffen Bertin Olsen Tuft (1897-1963) hadde flere biler. Turid Hantveit forteller at en av bilene hans kunne man ta karmene av og bruke som begravelsesbil, så det var han som kjørte hennes morfars båre til gravplassen ved Åsane Kirke i 1950. På disse bildene fra spoleloftets blåtur til Nordhordland på slutten av 1950-tallet skal det ha vært hans sønn, Olav Olsen (”offen”) som var sjåfør.

Spoleloftet på blåtur

Elisabeth Toppe er en av de gjenlevende fra denne blåturen. Hun forteller at det ikke var uvanlig at spoleloftets ansatte dro på blåtur til forskjellige steder, en gang reiste de til Hardanger. Slike blåturer ble gjerne tatt en søndag. Disse bildene ble tatt på en blåtur til Nordhordland, trolig i 1957 eller 1958. Dette var lenge før Nordhordlandsbroens tid, så da reiste man til Nordhordland med ferge fra Steinestø til Knarvik.

Ester Nilsen (f. 1918) husker også denne blåturen, da de blant annet besøkte Alida og Johan Skjelvik. Dette ekteparet bodde på Isdalstø og pendlet til arbeidet sitt på spoleloftet i Salhus.

På et av disse bildene fra blåturen er Solveig Borgen med. Hun arbeidet ikke på spoleloftet, men var en av dem spoleloftets ansatte dro innom og hilste på i Lindås.

Fra Senja til Salhus

Fra flere hold har vi fått vite at de som organiserte blåturen til Nordhordland var Johan Skjelvik fra Isdalstø og Helene Richardsen. Anny Bertelsen, datter av Helene Richardsen er en av dem som har hjulpet til med å få løst mysteriet med disse bussbildene. Hun forteller at moren Helene Richardsen (1926-2003) var født på Fitjar mens faren var fra Botnhamn på Senja. Etter noen år i nordnorge ble familien Richardsen boende i Hordvik i Åsane. To av damene på bildet var det ingen som kjente igjen, utenom Anny Bertelsen. Hun kjente igjen sin kusine Arna Richardsen og hennes venninne Eva Strand, begge fra Botnhamn på Senja. Helen Richardsen ordnet med jobb til de to jentene på spoleloftet i Salhus. Der arbeidet de et års tid og bodde på hybel i Salhus.

De gode hjelperne

Det har altså vært mange som har engasjert seg for å hjelpe Merete Sundland og oss i Åsane Historielag med å finne ut hvem som var med på bussbildene. Det er umulig å nevne alle, men de som har bidratt mest er:

Inger Mjåtvedt, Berit Johannessen, Esther Nilsen, Petter Toppe, Anne-Karin Kvamme Rikstad, Elisabeth Toppe, Ester Nilsen, Turid Hantveit, Geir Midtun, Jarmund Kalvik, Salhus eldresenter og Anny Bertelsen.

Johan Ludvig Kvamme har bidratt med opplysninger om fødsels— og dødsår.

Relaterte artikler på bt.no

Ukjente fra Hylkjeområdet på busstur

Folk fra spoleloftet i Salhus

Ukens ukjente bilder

Andre aktuelle lenker

Besøk Åsane Historielag

Samler Åsane i bilder

Besøk Museumsenteret i Salhus

Besøk Norsk Trikotasjemuseum

Fra venstre: Esther Nilsen (f. 1918), Solveig Borgen (ikke ansatt på Spoleloftet), Alfred Nilsen (1908-1989), Gjertrud Fosse, NN dame (kåpe), Borghild Johannessen (1931-2004), Nelly Sundland (1915-1993), Anna Hvidsten, Helene Richardsen (1926-2003), NN dame (i hvit kåpe bak Helene Richardsen) Anny Bertelsen (f. 1938),  Alida Skjelvik (blomstret kjole), Elisabeth Toppe (delvis skjult bak Audun Falkanger) Audun Falkanger (1934-2000), Johan Skjelvik, Olav Olsen (1931-2004) (sjåfør), Magnus Johannessen (f. 1904)
Helene Richardsen og Johan Skjelvik.
Fra venstre: Arna Richardsen (Helene Richardsens niese fra Senja), Johan Skjelvik, Helene Richardsen (1926-2003), Eva Strand (fra Senja i mørk jakke, lys bukse), Audun Falkanger (1934-2000), Alida Skjelvik (dame i kjole), Anna Hvidsten. Bak fra venstre: Bertin Toppe (1922-1985), Elisabeth Toppe (f. 1923), Magnus Johannessen (f. 1904), hans kone Borghild Johannessen (1931-2004), Esther Nilsen (f. 1918) (bak med skaut), Alfred Nilsen (1908-1989), Nelly Sundland  (1915-1993), (bak, delvis skjult), Gjertrud Fosse, NN dame (lys bluse, kåpe), NN dame med hvit kåpe, NN (dame mørk jakke, lys bukse)
En av de gode hjelperne våre: Elisabeth Toppe er en av de gjenlevende fra spoleloftets blåtur til Nordhordland på slutten av 1950-tallet. 
Paul Sigve Amundsen