Politiet fikk melding om ulykken like før klokken 13 tirsdag. Bussen var på vei fra Bergen til Ålesund da et snøskred gikk i Våtedalen på E39 øst for Byrkjelo.

— Lufttrykket fra skredet har ført til at bussen har sklidd av veien, sier redningsleder Cecilie Øversveen ved Hovedredningssentralen på Sola.

Det var 17 passasjerer om bord, i tillegg til to sjåfører.

- Som en storm

Passasjer Maria Berglund (30) fra Sandane var på vei hjem fra Bergen da hun fikk oppleve fenomenet.

— Jeg satt i bussen og halvsov, med hodet lent mot ruten. Plutselig var det som vi kjørte inn i en storm. Det var hvitt overalt, sier hun.

Hun sammenligner trykket med vinterorkanene på Hasseløya i Vesterålen, der hun vokste opp. Berglund anslår at det tok 20 sekunder fra «stormen» oppsto til bussen gikk i grøften.

— Jeg skjønte ikke med en gang at vinden kom fra et snøskred, men etterpå så jeg at elven ved siden av var full av snø og trær, sier hun.

Som de fleste andre passasjerene tok hendelsen med fatning.

— Jeg tror det gikk mest inn på sjåføren. Han så ut til å være preget av hendelsen, sier hun.

Før bussen ble evakuert, kastet Berglund seg over mobilen og skrev noen ord på Facebook-siden sin.

— Jeg skrev at vi var tatt av snøskred, og plutselig hadde jeg mediestorm på telefonen min, sier Berglund.

Ingen skadet

Skredet som skjøv bussen av veien gikk faktisk på den andre siden av dalen. Bussen ble stående på skakke i grøften, men veltet aldri.

— Den står på alle fire hjul og er ikke begravet av snø. Ingen personer er skadet, sier Øversveen.

Ingen andre personer eller kjøretøy ble tatt av skredet.

— Det ser ikke ut som noen har kommet fysisk til skade, bekrefter administrerende direktør i Fjord1 Sogn Billag, Olav Terje Hove.

Passasjerene ble tatt over i en annen buss, der politiet snakket med dem og vurderte behovet for kontakt med kriseteamet i Sandane i Gloppen.

— Hvis passasjerene ikke har ønske om noe annet, fortsetter den andre bussen mot reisemålet, sier Hove.

Heller ikke sjåføren kom fysisk til skade, men han var ifølge direktøren tydelig oppskaket etter den dramatiske hendelsen.

— Han var ganske skjelven etter ulykken. Det virker som han henter seg inn igjen, men det er klart det er en voldsom belastning for en sjåfør å oppleve noe slikt, sier han.

Trykkbølge

May Britt Kvellestad kom kjørende motsatt vei like etter ulykken.

— Det var ikke mye snø i veibanen, det må ha vært trykkbølgen som blåste bussen av veien, sier hun.

Det var ikke mer snø enn at Kvellestad kunne kjøre forbi bussen og fortsette mot Skei.

Bussen ser ut til å ha fått moderate skader.

— Siden den sto på skakke, var det vanskelig å få opp dørene, men man klart etter hvert å evakuere bussen via bakdøren, sier politiets innsatsleder på stedet, Torbjørn Sælen.

Mannskaper arbeidet ved 15-tiden med å få bussen over på planet til en stor bergingsbil. Det er uklart om bussen er i kjørbar stand.

Stor skredfare Det er stor skredfare i store deler av landet, og spesielt på Vestlandet.

Spesielle snøforhold denne vinteren har gjort at snøen har en lagdeling som gjør den utsatt for snøskred. Når det i tillegg blir spesielle værforhold som på vestlandet, gjør det at skredfaren er særlig stor.

— Vestlandet og Møre- og Romsdal er spesielt skredusatt nå, sier Kjetil Brattlien, skredekspert ved Norges Geologiske Institutt, NGI, til Aftenposten.no.

STOR SKREDFARE: Det er stor skredfare i store deler av landet, og spesielt på Vestlandet. Foto: Oddleiv Apneseth