• TRAGEDIE: De døde ble lagt på bårer og fraktet bort fra åstedet mandag kveld.

  FOTO: Scanpix

Buss kapret i Årdal, tre døde

En kvinne og to menn er døde etter kapringen av en buss i Årdal i Indre Sogn. Brannvesenet brukte et pulverapparat når gjerningsmannen ble overmannet.

Siste: Gjerningsmannen er født i 1982, fra Sør-Sudan og bosatt i Øvre Årdal. Han er sendt til Haukeland Universitetssykehus med kuttskader, og blir betegnet som lettere skadet.

Det var brannvesenet og ambulansepersonell som overmannet kapreren.

ÅSTEDSGRANSKERE: Natt til tirsdag kom åstedsgranskere til Holsbruvatnet, hvor bussen står.

FOTO: Vegar Valde

- Ambulansepersonell og personer fra brannvesenet prøvde å få ham ut av bussen. Han var helt taus, bortsett fra at han sa at han ville snakke med politiet, sier et vitne til VG.

Det var i det han kom av bussen at kapreren ble overmannet.

- Brannvesenet bevæpnet seg med hammere og annet utstyr, men da han kom ut av bussen uten kniven, ble han ikke angrepet annet enn med håndmakt og med et pulverapparat, forteller et øyenvitne til VG.

Ifølge øyenvitnene skal en av de ansatte fra ambulansetjenesten ha blitt skadet under basketaket med gjerningsmannen.

Tre personer drept

Politijurist Jørn-Lasse Førde Refsnes i Sogn og Fjordane politidistrikt forteller at gjerningsmannen drepte ofrene sine med kniv, og bekrefter alder og tilhørighet på de tre ofrene:

 • Én norsk kvinne (19)
 • Én norsk mann i 50-årene, som kjørte bussen
 • Én svensk statsborger i 50-årene, mann

- Det er en kar som har tatt kontroll over denne bussen. Hva som har skjedd, vet vi foreløpig lite om. Det er bekreftet at tre personer er funnet døde inne i bussen. Gjerningsmannen er tatt hånd om, og sendt til lege. Han ble først tatt hånd om av brannvesenet, sier Åge Løseth ved operasjonssentralen i Sogn og Fjordane.

Den siktede er en mann i 30-årene fra Sør-Sudan. Han er sendt til Haukeland universitetssjukehus. Han har lettere kuttskader, opplyser sykehuset i en pressemelding.

- Desperat mann

Den første nødmeldingen kom inn hos AMK klokken 17.35. Tre minutter senere ble politiet varslet.

- Vi fikk først beskjed om at det var et trafikkuhell. Men da vitner skulle bort for å hjelpe, så fikk de øye på en desperat mann inne i bussen. Han har vist frem våpen. Da forandret situasjonsbildet seg, sier operasjonsleder Wenche Hope i Sogn og Fjordane-politiet til VG.

Først klokken 18.49 var den første patruljen på åstedet.

Den hadde da kjørt de nær ni milene om Filefjell fra Lærdal.

- Dette var den nærmeste patruljen. I denne tragiske saken kan en selvfølgelig si at politiet burde vært raskere på stedet, sa politimester Ronny Iden på en pressekonferanse sent mandag kveld.

Brannvesenet pågrep gjerningsmann

Store politimannskaper ble sendt til stedet, men da de kom frem, hadde brannvesenet allerede fått kontroll over gjerningsmannen. Klokken 18.57 ble pågripelsen bekreftet av de første politifolkene på stedet.

- Vedkommende kom ut frivillig av bussen og ble pågrepet av brannmannskap. Da hadde han allerede kastet kniven fra seg inne på bussen, sier lensmann Magne Knutsen i Årdal til VG.

Forsvarets Bell-helikoptre ble scramblet, og beredskapstroppen i Oslo politidistrikt var på vei til Årdal ikke lenge etter at meldingen om kapringen kom.

Men da busskapreren ble pågrepet, snudde elitestyrken, skriver VG.

Bussen som ble kapret, er kjent som Valdresekspressen. Den var på vei østover på fylkesvei 53 mellom Årdal og Tyin da kapringen skjedde. Åstedet ligger ved Holsbruvatnet i Årdal kommune.

Tre drept

Politiet har ingen opplysninger som tilsier at det har vært flere personer i bussen.

- Vi utelukker det ikke helt, og skal inn med folk som kan kontrollere billettmaskinen til bussjåføren. Det er den eneste måten vi kan finne ut helt sikkert om det er solgt flere billetter, sa Åge Løseth mandag kveld.

Sogn og Fjordane politidistrikt har bedt om bistand fra Kripos til de kriminaltekniske undersøkelsene på åstedet.

Sogn Avis hadde en journalist 250 meter unna bussen mens situasjonen fortsatt var uavklart. Journalisten meldte at bussen var mørklagt.

ÅSTEDET: Om bord på denne bussen gikk afrikaneren amok med kniv og drepte en kvinne og to menn.

FOTO: Mads Heggø

PRESSEKONFERANSE: Politimester Ronny Iden informerte om drapssaken på Florø politistasjon mandag kveld.

PRESSEKONFERANSE: Politimester Ronny Iden informerte om drapssaken på Florø politistasjon mandag kveld.

FOTO: Egil Kristian Aardal

- Det er stille her, sa journalisten ifølge Sogn Avis. Hun opplyste at minst et halv dusin utrykningsbiler er på plass på Årdals-siden av fjellet.

Bussen hadde kjørt ut på siden av vegen og sto stille i en sving.

Sykehuset i beredskap

Kommunikasjonssjef i Helse Førde, Terje Ulvedal, opplyste tidlig mandag kveld at det ble sendt ambulanse fra Førde, og at sentralsykehuset var satt i beredskap.

- Det er tre helikopter på stedet  og fem ambulansebiler. Sykehuset i Lærdal er varslet. Det samme er Indre Sogn psykiatrisenter, hvor det er et psykososialt beredskapsteam, sa Ulvedal.

Helse Førde ble også  bedt om å sende buss dersom det skulle bli aktuelt å frakte skadde.

Også på Lærdal sjukehus, en times kjøring unna åstedet, gikk krisealarmen.

- En ufattelig tragisk hendelse

- Da nødmeldingen kom fra AMK var situasjonen helt uavklart. Det var såpass alarmerende at vi fant grunn til å etablere en lokal beredskap, sier seksjonsoverlege Truls Jellestad.

En lang stund forble situasjonen uavklart, før meldingen kom om at kriseberedskapen kunne avblåses.

- Det er en ufattelig tragisk hendelse. Det går inn over oss ved sykehuset at dette skjer i vårt nærmiljø, sier han.

Hovedredningssentralen Sør-Norge fikk også forespørsel om å bistå.

- Etter forespørsel fra helsevesenet bistår vi med et Sea King-helikopter fra Florø, og vi har ikke fått noe beskjed om at den skal returnere, sier redningsleder Johan Mannsåker.

Kapret tidligere

NOR-WAY bussekspress har opprettet en pårørende-telefon for pårørende og berørte av busskapringen.

Valdresekspressen har vært kapret tidligere, i februar 2003. Den gang endte kapringen med at den da 39 år gamle bussjåføren Audun Bøland fra Vang ble drept. En 26 år gammel etiopier som hadde flyktet fra asylmottak sto bak drapent. Kapreren hadde tidligere samme dag drept en asylsøker fra Kongo på et asylmottak på Fagernes.

INNSATSLEDER: Lensmann Magne Knudsen i Årdal var også innsatsleter under brannen i Gudvangatunnelen.

FOTO: GERHARD FLAATEN

Klokken 23 mandag kveld er lensmann Magne Knudsen på vei til rådhuset for debrief med kriseteamet.

Han var blant de første politifolkene som kom frem til bussen. Da hadde brannmannskapene allerede kontroll på gjerningsmannen.

- De har hatt en utrolig tøff opplevelse og har gjort jobben sin på en særdeles utmerket måte. Jeg tar av meg hatten for dem.

På åstedet venter de fortsatt på krimteknisk personell, som skal gjennomføre undersøkelser i og rundt bussen.

- Vi fortsetter jobbingen utover kvelden, sier Knudsen.

Les også:

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.

Velkommen til debatt i Bergens Tidende. Vi setter pris på sterke meninger. I våre kommentarfelt er det høyt under taket, men vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis respekt for andre debattanters meninger, etnisitet, religion og legning. Husk at mange leser dine ytringer her på bt.no. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå. Du må skrive under fullt navn.

Vennlig hilsen Gard Steiro, sjefredaktør.

Siste fra Lokalt

FAKTA

Trippeldrapet i Årdal

Ettermiddagen 4. november ble tre personer drept på Valdresekspressen. Den antatte gjerningsmannen er en 30 år gammel asylsøker fra Sør-Sudan.

buss.jpgBussjåfør Arve Kvernhaug (55) fra Bagn i Valdres og to passasjerer, Margaret Molland Sanden (19) fra Årdalstangen og Brahim Khouya (53), svensk statsborger bosatt i Gøteborg, ble drept.

Hendelsen ble først varslet som et trafikkuhell, før det senere ble klart at det var en mann væpnet med kniv ombord i bussen.

Omtrent halvannen time etter at den første meldingen kom klokken 17.21 hadde brannvesenet overmannet mannen.

Siste hovedsaker:

Tidspunktene:

 • 17.21: AMK ved Førde sentralsjukehus blir varslet om en trafikkulykke ved Holsbruvatnet på Fv. 53 mellom Årdal og Tyin. Ambulansen i Lærdal blir varslet ett minutt senere. En ambulanse kjører fra Sogndal åtte minutter senere.
 • 17.31: Luftambulansen tar av fra Lærdal sjukehus. En ambulanse fra Årdal blir sendt mot stedet. To ambulanser fra Valdres, redningshelikopter fra Florø og luftambulanse fra Bergen blir også kalt ut rundt dette tidspunktet.
 • 17.33: AMK varsler brannvesenet.
 • 17.35: AMK varsler politiet.
 • 17.38: En politipatrulje fra Lærdal lensmannskontor blir kalt ut og kjører utrykning mot stedet. Patruljen kjører E16 over Filefjell, en omvei på 37 kilometer. Patruljen begrunner veivalget med at deler av Fv. 53 tidligere har vært midlertidig stengt, blant annet i Midnestunnelen. Patruljen er ikke bevæpnet.
 • 17.50: En ambulanse fra Helse Førde ankommer stedet som første nødetat. Politiet får varsel om at en person på bussen oppfattes som farlig.
 • 17.57: Det blir oppnådd kontakt mellom lensmann i Årdal, som er hjemme og operasjonssentralen. Det oppnås også kontakt med en politimann i Årdal. De to har fri, og må derfor hente bil, utstyr og våpen ved lensmannskontoret før de tar seg mot åstedet.
 • 18.00 (ca.): Brannvesen og helsepersonell er på stedet.
 • 18.19: Patruljen fra Årdal har hentet utstyr og rykker ut mot åstedet, væpnet med pistoler og MP5.
 • 18.43: Brannmannskaper overmanner den antatte gjerningsmannen. Drapsvåpenet ligger igjen i bussen.
 • 18.47: Politiet varsles om at mannen er pågrepet.
 • 18.48: Patruljen fra Årdal kommer frem og setter håndjern på en 30 år gammel asylsøker fra Sør-Sudan.
 • 18.49: Politipatruljen fra Lærdal er kommet frem og loggfører at de har kontroll på antatt gjerningsmann.
   

Tidligere saker:

Bilder

Her jobber krimteknikere på åstedet

En mann fra Sør-Sudan drepte bussjåføren og de to andre passasjerene da han mandag kapret en buss i Årdal.

Politimester Ronny Iden om drapene