JENNIFER FOSSNES

«En bussjåfør, en bussjåfør» runger i barnehagebussen. Og det er ikke bare sjåfør Kjetil Thormodsen som er i godt humør.

Endelig har barnehagebussen Bergen kommune har spandert på seg fått et sted å være. Etter at Klosterets barnehage takket nei til rullende kjøkken, toalett og tørkerom, har bussen stått forlatt og ventet på eier.

Prøveprosjekt

Elleve barn fra Haugatun barnehage har sin aller første dag i barnehagebussen. Forventningene er store, men mest attraktivt er sikkerhetsbeltene med bilde av fuglen Pip.

— Vi skal få låne bussen i et halvt år, og prøve ut om dette er noe vi vil ha i barnehagen, sier barnehagestyrer Kåre Risholm.

Bussen skal daglig ta en gruppe barn på tur, men barna skal ikke sitte stille i bussen hele dagen.

— Bussene skal brukes som et fremkomstmiddel til å komme til turområder, forteller Risholm.

Byråd for oppvekst, Hans-Carl Tveit var til stede da barnehagen la ut på sin første tur til Kvarven.

1,1 millioner

Han var strålende fornøyd med at bussen endelig er på veien, og avslører at kommunen har midler på budsjettet til to nye barnehagebusser.

— Det er veldig fleksibelt tilbud. Bussene gir en helt annen kvalitet i barnehagetilbudet, sier han.

Meningen med bussen er å frigjøre plass i barnehagen. Haugatun barnehage på Vadmyra har tatt inn flere barn og økt bemanningen, og når en gruppe barn til enhver tid er på tur, blir det mer plass til de andre.

Hver buss koster 1,1 millioner kroner, og foreløpig har kommunen en driftsavtale med Gaia som stiller med sjåfør. Han fungerer også som barnehageassistent.

Suksess i Åsane

Etter hvert skal de ansatte i barnehagen få tilbud om å ta sertifikat for å kjøre buss.

Dersom noe skulle skje er det kommunen som stiller seg ansvarlig, og Tveit forsikrer at sikkerheten er på topp. Hvert sete har spesialtilpasset sikkerhetsbelte, og bord å sitte rundt.

Bussen er også utstyrt med baldakin å sitte under hvis det er dårlig vær.

— De kan sette opp lavvo i turområdet hvis de ønsker der. Barna er jo ute i all slags vær når de er i barnehagen også, sier Tveit.

Bussen er ikke den første av sitt slag i Bergen.

Åsane gårds- og friluftsbarnehage har hatt privat barnehagebuss i to år, og ifølge styrer Børre Jensen, er utfluktene ukenes høydepunkt for barna.

Nå har Jensen som også har etablert selskapet Vognhuset AS fått henvendelser fra barnehager i Oslo og Rogaland som vil satse på det samme.

BARNEHAGE MED EGEN BUSS: Haugatun barnehage har fått en rullende avdeling. På rullering skal barna på tur i kommunens første barnehagebuss. Hans-Carl Tveit (t.v.) lover to nye busser snart. <br/>Foto: KNUT STRAND