Det er politiets og Utekontaktens oppsummering av sex-markedet i Bergen, fire måneder etter at forbudet mot sex-kjøp ble innført.

– Det er «business as usual». Ikke helt på gammelt nivå, men nesten. Vi er ute i miljøet mange kvelder i uken og ser dette, sier Else Kristin Utne Berg, leder av Utekontakten i Bergen.

**Les også:

... men i Oslo er gatene ryddet**

Utekontakten fører månedlige oversikter over hvor mange prostituerte som bruker tilbudene deres, og hvor mange ulike kvinner de treffer under feltarbeid på strøket. Tallene viser at sex-salg-markedet i løpet av perioden januar-mars i år sakte, men sikkert har begynt å nærme seg 2008-nivå.

Vender tilbake

I tiden rundt innføringen av sexkjøpforbudet var det mange utenlandske prostituerte som dro fra Bergen.

– Mange av disse kvinnene har vi nå registrert tilbake igjen, sier Utne Berg.

– Hva synes du dette forteller om effekten av sex-kjøpforbudet?

– Det er vel ingen som har trodd at prostitusjonen ville forsvinne med en lov mot sex-kjøp. Og vi skal huske på at forbudet fortsatt er ferskt, at vi kanskje ikke ser den fulle effekten ennå.

– Det er en nedgang i norske prostituerte, ser dere noen åpenbar forklaring på det?

– Vi tror ikke de har trukket innendørs. Det er vanskelig for rusavhengige prostituerte å etablere seg på innemarkedet. Og de norske kvinnene som selger sex er nesten utelukkende rusmisbrukere, sier Utne Berg.

Lederen for Utekontakten tror heller det handler om at de norske kvinnene har et større nettverk å falle tilbake på hvis de ser seg nødt til å slutte med prostitusjon.

**Les også:

Kun én tatt for sex-kjøp i Bergen**

Økt konkurranse

– Sex-kjøpforbudet har gitt færre kunder og dermed økt konkurranse mellom kvinnene. I denne situasjonen har de norske kvinnene bedre muligheter enn utenlandske til å finne alternative inntjeningskilder og har dessuten bedre kontakt med hjelpeapparatet innen sosial— og rusomsorg, sier Utne Berg.

Hun understreker at dette er spekulasjoner fra hennes side.

– Vi er akkurat i gang med en stor kartlegging som skal se på effektene av sexkjøpforbudet i Bergen. Før den er klar, er det vanskelig å vite noe sikkert, sier Utne Berg.

Også politiet registrerer at det utendørs sex-salget langt fra er forsvunnet etter lovendringen fra nyttår.

– Utemarkedet fikk seg en liten «dipp» rett etter at loven kom, og har ikke tatt seg opp igjen helt til gammelt nivå. Men det er et marked der fortsatt, med ganske stort innslag av utenlandske prostituerte, sier Jørn Solsvik, leder av sentrumspolitiets seksjon for bekjempelse av organisert kriminalitet.

– Mer aggressivt

Rapporter han har fått forteller om mer lyssky sex-kunder, og at det får enkelte prostituerte til å markedsføre seg mer aggressivt enn tidligere.

Solsvik forteller også om menn på sex-jakt som oppsøker nye grupper kvinner, trolig i redsel for å bli oppdaget av politiet på strøket.

– Det skal ha skjedd flere ganger at kvinnelige selgere av gatemagasinet «Megafon» får spørsmål om å heller selge sex enn blader, sier Solsvik.

**Les også:

... men i Oslo er gatene ryddet |

Kun én tatt for sex-kjøp i Bergen**

Hvordan kan sexsalget i Bergen reduseres? Si din mening i kommentarfeltet under:

VENDER TILBAKE: Fire måneder med sex-kjøpforbud har tilsynelatende gitt liten effekt i Bergen. Mens Oslo-gatene så å si er ryddet for sex-salg, er gateprostitusjonen nesten tilbake på gammelt nivå i Bergen.
Vegar Valde