Lørdag 5. november var Roy Brandsnes på fottur fra Ustaoset til Prestholt.

— Like ved siden av stien så jeg ett papir som slang. Først trodde jeg det var søppel, så jeg plukket det opp for å krølle det sammen. Da jeg leste lappen, ble jeg litt forundret, sier Roy Brandsnes til bt.no

- Forbløffet

— På tysk sto det skrevet at finneren av ballongen måtte ringe nummeret på lappen. Jeg kunne ikke finne noen ballong, men vel tilbake på hytten på Ustaoset ringte jeg nummeret. Stor var forbløffelsen min, da mannen i den andre enden forklarte hvor lappen kom fra, forteller Brandsnes.

Om ettermiddagen torsdag den 3. november, feiret Carla sin 4 års dag i Nurtingen i Tyskland. Barna slapp opp fem gassballonger under fødselsdagsselskapet. På hver ballong var det festet en lapp med navn på. En ballong for hver av de fem barna som deltok i bursdagen.

— En av disse ballongene hadde altså i løpet av under to døgn fløyet den lange veien fra Nurtingen til Ustaoset. Lappen må ha løsnet fra båndet som festet den til ballongen, og så falt ned på stien mellom Ustaoset og Prestholt. Ballongen har nok deretter tatt en annen vei. En rask titt på kartet fortalte meg at avstanden mellom Nurtingen og Ustaoset i luftlinje er om lag 1400 til 1500 kilometer. Hvordan kunne den vesle papirlappen på 9 x 9 centimeter overleve hele denne lange reisen uten å bli ødelagt? spør Brandsnes.

Nurtingen ligger om lag 30 kilometer utenfor Stuttgart, sør i Tyskland.

Eneste lapp som er funnet

— Lappen var våt da jeg fant den, men helt uskadet ellers. Hullet i det ene hjørnet var heller ikke ødelagt, det skjedde etter at jeg plukket den opp, sier Brandsnes.

- Hadde de fått melding om andre som hadde funnet lapper?

— Nei, det var bare jeg som hadde meldt fra til da, sier Brandsnes.

De av oss som er over den første ungdommen, husker også andre tyske luftballonger. Se, hør og nyt:

— Ballongen trolig i nærheten

- Er dette mulig?

— Ja, det har vært sørlige luftstrømmer oppe i høyden fra torsdag til lørdag, så det er fullt mulig. Over fem tusen fot var det laminære luftstrømmer, det vil si uten turbulens, sier meteorologkonsulent Hallvard Larsen ved Meteorologisk institutt til bt.no.

— Når ballongen stiger så avtar trykket utenfor ballongen, mens gassmengden inne i ballongen er den samme. Det gjør at ballongen utvider seg helt til den sprekker. Trolig har ballongen drevet med luftstrømmen nordover. Når han fant lappen for seg selv, vil trolig ballongen ligge i noen kilometers radius unna, forklarer Larsen.

Vil du vite lære mer om været kan du sjekke ut Meteorologisk Leksikon på yr.no.

Blåste fra Paris til Seljord

Den i 25. november 1870 landet de to franskmennene langt inne i skogen på Lifjell i Telemark.

Ballongen «Ville de Orléans» skulle frakte kurerpost fra Paris til et sted noen få mil utenfor fiendens linjer, men sterk vind førte ballongen nordover.

De overlevde, men det må ha hatt en utrolig kald opplevelse.

Her kan du lese mer om ballongentusiaster og den utrolige franske ballonghistorien.

Har du noe å fortelle om ballonger eller en annen historie du vil dele med oss? Bruk gjerne kommentarfeltet under her.

FANT BALLONGPOST: Roy Brandsnes fant lappen her på fjellet ved Ustaoset.
PRIVAT