Begge endte med å feire julaften bak låste dører.

Sotra-politiet fikk mandag denne uken tips om en bil som mulig kunne være stjålet på Foldnes, fikk de en fin fangst.

Inne i bilen fant de flere stjålne gjenstander. Bilen hadde også falske kjennetegn.

Julekort og skattekort

Like ved kom det to menn ruslende i retning bilen. Da de oppdaget politiet, ble begge stresset. En av dem kastet fra seg narko i hui og hast. Da politiet sjekket bagen til en av personene, fant de en plastpose full av post.

Julekort, skattekort, kredittkort, våpensøknad og utbetalinger fra NAV var noe av det de to tyvene nå er siktet for å ha plukket med seg.

— De er siktet for å ha tatt 84 brev fra rundt 30 postkasser fra adresser i Bergen vest, sier politiadvokat Ørjan Ogne.

Rundt 60 av brevene var åpnet, deriblant noen julekort.

  • Det er stjålet noen julekort, men det mest alvorlige er at det blant annet er stjålet dokumenter som skattekort med detaljerte personopplysninger og kontonumre. Her er faren for misbruk stor, sier politiadvokaten.

- Lommeboken full

Politiet har oversikt over posten som er stjålet og hvem det er adressert til, men vil gjerne ha kontakt med personer dersom de savner post.

De to personene som er siktet for poststjelingen, nekter begge for befatning med postposen. En av personene ble også pågrepet med flere kredittkort tilhørende ulike personer.

Forklaringen på hvordan kortene har havnet i hans lommebok, er at han har funnet dem. Begge er også siktet for å ha forsøkt å kjøpe varer for 3000 kroner med et kort, kort tid før de ble pågrepet.

  • Du har et forklaringsproblem når du har lommeboken full av andres minibankkort og det på ett av dem er gjort ferske innkjøp, sier Ogne.

Da de to møtte i retten på julaften ytret de begge et sterkt ønske om å få feire jul i fred og ro sammen med sine familiemedlemmer, uten at dommeren i Nordhordland tingrett tok noen hensyn til det. Begge ble fengslet i fire uker, med brev- og besøksforbud de to første ukene.

- Økende problem

Selv om det ikke foreligger statistikk, mener politiet at det er en merkbar økning av tyverier fra folks postkasser de siste to årene.

I august ble for eksempel to legestudenter siktet for å ha stjålet og tappet visakortet til en banksjef for 50.000 kroner. De tappet også flere andre som forgjeves ventet på sine bankkort.

Også Posten melder om en oppgang blant posttyvene.

  • Vi har merket at såkalte identitetstyverier er et økende problem. Det har ført til at vi har skjerpet inn reglene våre for å omadressere post, sier Jørn Michalsen, informasjonssjef i Posten.

Samtidig er det totale omfanget ikke særlig stort, ifølge ham.

  • Det er forsvinnende lite som forsvinner, men det er like fullt veldig alvorlig. Dette er sensitive ting, sier Michalsen.

Blant annet har flere kredittkortselskaper innført nye rutiner som skal gjøre livet litt surere for dem som vil bruke stjålne kort. En rutine er at kredittkortet må bli aktivisert i nettbanken før bruk.

  • Det beste tipset er å ikke sende penger i posten. Postkassen er en trygg plass, men det er vanskelig å skjerme seg helt, sier Michalsen.