I går skrev bt.no om Bergens Broderiservice som nekter å selge enkeltdeler av bergensbunaden til turister. Årsaken var at de ønsker at bergensbunaden kun skal selges som hel drakt.

– Her er det snakk om handelsnekt. Dersom du nekter noen å handle, er det ulovlig med mindre du har en saklig grunn, sier jurist Jens Erik Romslo i Forbrukerrådet.

— Vanskelig å konkludere

Butikktyveri og hærverk kan være grunner som gir butikkinnehavere lov til å nekte personer å handle.

– I denne saken er det litt vanskelig å konkludere klart. Butikken argumenterer med at det er en grunn for ta de nekter å selge enkeltdeler til bunaden, sier Romslo.

Han har vært i kontakt med bunadseksperter for å komme nærmere et svar.

Komponert drakt

– Bunadstradisjonen, slik jeg har forstått det, består av komponerte bunader og folkedrakter med lenger tradisjon. I Telemark er det for eksempel greit å kjøpe enkeltdeler til bunaden, men den er ikke en komponert bunad. Det er vanskeligere å kjøpe enkeltdeler til komponerte drakter, som bergensdrakten er, sier Romslo.

Bergensdrakten eller bergensbunaden kom på markedet i 1957, og er komponert av Haldis Nygård. Et brodert sjal, som er det flere turister har ønsket å kjøpe, ville kostet rundt 3600 kroner. En hel bergensbunad til en voksen person koster rundt 22.000 kroner.

Synes du det er en saklig grunn å nekte noen å kjøpe bunadssjal fordi de ikke vil kjøpe hele drakten? Legg inn dine kommentarer under!

BERGENSBUNADEN: - Bunadene blir sydd og brodert her i Bergen, sier Jolanda Vassenden ved Bergens Broderiservice.
Lillebø, Jan M.