Siden torsdag kveld har værbildet på Vestlandet vært preget av lyn og torden. SINTEFs lynmåler viser totalt 3190 lynnedslag over Sør-Norge og Danmark fredag. 500 lynnedslag ble registrert i løpet av én time.

— De fleste rammet Vestlandet. Det var ganske intenst, sier meteorolog Åge Aasen ved Vervarslinga på Vestlandet.

Til tross for at mange vestlendinger nok har opplevd tordenværet de siste dagene som ubehagelig, er det ikke snakk om unormalt høy aktivitet. Til sammenligning rammet 44.216 lyn landet 16. august 2002.

— Tordenvær kan nok ofte høres verre ut enn det er. Det skyldes utladninger mellom skyer som fører til smell, uten at lyn treffer bakken, sier forsker ved SINTEF, Oddgeir Rokseth.

— Utstyret vårt teller bare de nedslagene som går til bakken, påpeker han.

Mye torden i august

Meteorolog Aasen ved Vervarslinga på Vestlandet forteller at værtypen de siste dagene slett ikke er uvanlig i august måned.

— Det er ofte mye torden i august. På denne tiden av året har vi varm og fuktig luft, mens det er kaldt i høyden. De ustabile luftmassene gjør at det lett danner seg torden.

Også morgentimene i dag var preget av høye brak og sterke lysglimt.

— Vi må regne med lokal torden også i dag, men i morgen er faren over. Det ser ikke ut til at det er fare for torden før eventuelt ut i neste uke, sier Aasen.

Bedre i morgen

Dagen i dag vil preges av regnbyger. Morgendagen ser imidlertid bedre ut. Da kan bergenserne igjen få en aldri så liten smak av sommer.

— Det er fare for enkelte byger tidlig på dagen, men vi vil stort sett få oppholdsvær. Temperaturene vil stige, og det kan bli bortimot tjue grader.

Illustrasjon: SINTEF