Markens Bataljon

Stiftelsesdag er satt til 4. juni 1859, selv om de ikke er helt sikre på om korpset ble stiftet tidligere.

Farger: Rødt og blått.

Fanen: Rød silke med viking på. Vikingmotivet har stort sett gått igjen på alle fanene, noen ganger med to kjempende vikinger.

Lokaler: Rådstuplass 8.

Eksersisplass: Marken. Onsdag og søndag er eksersisdager.

Effekter: Geværer og hellebarder.

Medlemsblad: «Markegutten».

Slagord: Orden — Enighet - Kameratskap.

— Ka e' det så lukter her?

— Å nei, har Rasmus glemt å ta ut pizzaen?!?

Ganske riktig. Rasmus har glemt å ta ut pizzaen.

...og det var den andre grunnen til at det var rimelig lett å finne veien til lokalene til Markens Bataljon. Den første var trommingen som gjallet i de gamle murveggene, den andre altså lukten av godt stekt Grandiosa.

— Middagen min, sier Rasmus Guldbrandsen (13) mens han leter i skuffene for å finne en pizzaskjærer.

Rolig nå? Hvorfor det?

Det er mandag, det er to dager siden 17. mai, og det er fremdeles liv i buekorpset som har Marken som hjemmebane.

— Vet du at vi kom på femteplass under kåringen 17. mai? spør sjef Kristoffer Fortun (17) uten å gjøre forsøk på å skjule sin stolthet. I fjor kom nemlig Markens på sisteplass.

— Jeg vet ikke hvorfor vi er bedre i år, men tror en av grunnene kan være at vi har åtte slagere. I fjor hadde vi bare tre, forteller han.

Trodde du det var stille i buekorpsmiljøene etter nasjonaldagen, tar du veldig feil. Når vi spør om guttene er slitne etter 17. mai, får vi bare spørrende blikk tilbake. Hva er det for et spørsmål? Slitne?

— Vi har stiftelsesdag fjerde juni, så da blir det fest, sier Daniel Massie (16). Hva som skal skje på selve dagen vet han ikke helt, men det blir i hvert fall samling i lokalene, pluss mat, marsjering og full galla.

Senere i sommer blir det tur til Kinsarvik på hele gjengen.

Vennskap på tvers

Guttene er stolte av samlingsstedet sitt i vaskekjelleren til det gamle fengselet. Det ble tildelt buekorpset i 1997, og gamlekarer og aktive har pusset opp, slik at lokalene er blitt kjempeflotte. Oppholdsrom med bord, kjøkken, biljardbord, trommerom og litt av hvert lokker guttene til å komme dit ofte.

— Vi er her i hvert fall hver mandag. Men jeg er her flere ganger i uken, og det er ganske mange som er det, sier Daniel.

Yes, jenter har adgang. Soldater fra andre buekorps også. Som for eksempel Audun Sandvik (11 1/2) fra Nordnæs Bataillon, som er på visitt i dag.

— Jeg har trommet litt med de andre i dag, sier Audun.

En ung gamlekar har også funnet veien denne ettermiddagen.

— Jeg må innom her av og til og lære guttene litt folkeskikk, spøker Trond Laastad (20). Han gikk i Markens i ti år, og syntes det var nok. Men det sosiale får han med seg likevel.

«Ligg dokker sammen»

Stiftelsesdagen til Markens Bataljon er 4. juni 1859. Det finnes imidlertid ingen sikre opplysninger om når korpset ble stiftet. Man vet at guttene holdt til i traktene ved Svartediket, der de bygget en festning på en holme. Under en tørkeperiode i 1933 kom holmen til syne, og det viste seg at et årstall var hugget inn i fjellet. Tallene 1-8-5 kunne man se, men det siste tallet var borte. Derfor ble 1859 satt som stiftelsesår, for ikke å gå de andre korpsene i næringen.

Det var for øvrig til Markens 100-årsjubileum den berømte tegningen til Hetland ble laget med replikken «Ma r kegutter og Markejenter! Ligg dokker sammen og gjorr nokke for korpset!». Senere var det Harry Hansen som ble foræret «ligg dåkker sammen»-replikken, men det er en annen historie.

Tidlig på 1970-tallet forsøkte man å gjøre Markens om til et blandetkorps.

— Nei, den der historien forteller vi ikkje, ler guttene fra kjøkkenet. Men det var noe med at alle guttene sluttet på dagen da jentene kom til. Etter en stund ble det bare gutter igjen. Ferdig arbeid.

AVKOBLING FØR TROMMINGEN: Klubblokalene til Markens Bataljon på Rådstuplass 8 er flittig besøkt hele året. Her spiller guttene biljard, dart, data og litt av hvert. Eller steker pizza på kjøkkenet og trommer i gangene. Og jenter har faktisk adgang. Rasmus Guldbrandsen venter på tur, mens Nordnæs-gutt Audun Sandvik briljerer med kulene. I uniformer ser du sjef Kristoffer Fortun og tambur Daniel Massie. <br/>Foto: ØRJAN DEISZ