Etter fødselen har den blitt forsøkt fjernet, blitt malt over, fått en ny halvbror rett over gaten før den nå tatt inn i varmen igjen av sin rettmessige far.

Den siste måneden har vært turbulent for buekorpsgutten i Nye Sandviksvei.

Lørdag ble Dolks kommentar til den siste tidens strabaser hengt opp på Lysverket.

Den overmalte buekorpsgutten iferd med å tråkke på en landmine, er nå festet på lerret.

Fredrik Saroea.jpg

— Han er veldig vittig. Jeg synes han er kul, sier Fredrik Saroea på Lysverket.

Blodfersk Dolk

Lørdag kveld begynner de første middagsgjestene å innta bordene i restauranten.

Saroea har vanskelig for å skjule sin begeistring over at de kan hvile øynene sine på en «blodfersk dolk».

— For oss er det helt fantastisk. Det er helt utrolig hva det gjør med rommet. Jeg tror alle som kommer her vil gjøre seg noen tanker rundt det, sier han.

Men hvordan skal vi tolke dette?

— Det er jo fryktelig vittig hvis det er han selv som malte over sitt eget verk, så lager han et kanvas av det, og så stiller han det ut i en restaurant, og ikke et galleri. Han er i hvert fall vanvittig flink til å få oss interessert, sier Saroea.

- Dolks egen kommentar

Verket er på utlån fra Galleri S.e. Kurator Kenneth G. Wikdahl sier Dolk selv kontaktet dem etter at buekorpsgutten ble forsøkt fjernet og deretter overmalt, og fortalte at han var i gang med bildet.

— Heller enn å bare ta det inn i galleriet tenkte vi at vi kunne henge det slik at folk får se det, sier Wikdahl.Lysverket har til enhver tid siden de åpnet hatt et Dolk-verk på veggen. Dette er det tredje i rekken.

Hva er det Dolk har gjort her?

— Det er ganske enkelt. Vi ser på det som Dolk sin måte å snu en tragisk situasjon til noe positivt på. Han sier at det som skjer med bilder på gaten, bare skjer.

Driver ikke med sånt

- Kan det tenkes at han har malt over veggmaleriet selv, og er en særdeles kløktig forretningsmann?

— Alltid når slike ting skjer sier folk at Dolk har vært på ferde. Men stort sett er det aldri han. Han driver ikke med sånt, og holder seg langt unna det som skjer på gaten. Det må leve sitt eget liv, sier Wikdahl.

Det å forsøke å ramme verkene inn og ta vare på dem er egentlig bare tull

Kurator Kenneth G. Wikdahl

- Kan dette nye bildet forstås som at han bifaller at buekorpsguten ble malt over?

— Han sier i alle fall at det er helt OK, det som skjer på gaten. Verkene lever sine egne liv. Det vet jeg at han er helt inneforstått med. Det å forsøke å ramme verkene inn og ta vare på dem er egentlig bare tull. Det blir for uniformt.

- Dolk ikke bak halvbror

- Hva med kopien som dukket opp på andre siden av gaten etter at buekorpsgutten ble malt over i Nye Sandviksvei, tror du Dolk sto bak den?

— Jeg tror ikke det. Han har et forhold til alle verkene sine, han kommer ikke med en kopi rett ved siden av. Han ville nok gjort noe helt annet.

19. september i fjor gikk byrådet inn for å bevilge penger til innramming og bevaring av ti av Dolks gatekunstverk i Bergen. Etter en befaring ble det klart at bare fem av de ti er i god nok stand til at det er noe poeng å ramme dem inn.

Buekorpsgutten på veggen i Nye Sandviksvei er et av disse verkene.

Hvordan tolker du Dolks nye verk? Syng ut under!

ORIGINALEN: Huseier Robert Aakre i EFA Holding AS sa til BA at han skar ville skjære buekorpsgutten ned «for å ta den inn og bevare den», uten at han ønsket å redegjøre for hvorfor. Noen tok malingsspannet fatt for å markere sin misnøye. ARKIVFOTO: SILJE NILSEN