1. mai ble ikke helt som forventet for buekorpsgutten Sondre Bendixen (14). Da han oppdaget svart røyk fra trehusene på Nordnes, vekket han selv alle beboerne og varslet brannvesenet. Trolig reddet han flere menneskeliv.

Se også:

Sammen med broren Benjamin (17) var Stord-gutten Sondre på vei til oppstilling med Nordnæs Bataillon kvart på seks fredag morgen. Planene ble drastisk endret da de to spaserte opp trappen mellom Strandgaten og Kippersmauet.

— Da vi kom opp trappen, så jeg masse svart røyk. Den veltet ut fra taket på det ene huset. Men det virket ikke som om noen i gaten var våkne. Derfor gikk vi og banket på i alle husene i gaten, forteller Sondre.

Vekket 20 mennesker

Brødrene vekket totalt et tyvetall beboere som i siste liten, og mer eller mindre påkledt, klarte å komme seg ut av trehusene.

— Ikke alle kom seg ut med en gang, men de kom da de skjønte det var alvor, sier buekorpsgutten.

Midt i kaoset tok han selv ansvaret for å hente hjelp.

— Når vi hadde fått vekket alle, ringte jeg til brannvesenet, forteller Sondre.

Skummelt

— Hvordan var det å stå og se på brannen?

— Det var skummelt, men politiet kom veldig fort. Da følte jeg meg trygg, sier 14-åringen.

Redningsmannen trodde selv han var ferdig med sitt da politi og brannvesen kom, og tok høflig farvel med hjelpemannskapene.

— Jeg sa til politiet at jeg måtte gå, for jeg skulle jo marsjere med buekorpset. Men de sa at jeg måtte bli her, sier Sondre småskuffet mens en politimann noterer navn og telefonnummer.

— Vi må jo få snakke litt med deg og høre hva du har sett, forklarer politibetjenten.

— Ja, ok da ...

SNARRÅDIG: Sondre Bendixsen (14) reddet trolig flere menneskeliv om morgenen 17. mai.
Foto: Kristian Jakobsen