Begivenhetene har også en annen ting felles: de finnes i to versjoner. En gammel og en gjenoppstått. Den gamle er fra 1940-årene da Buekorpsenes dag ble arrangert tre år på rad. Den nye er fra Bergens jubileumsår 1970 da buekorpsene deltok i et historisk opptog, og tanken om en egen dag for dem gjenoppstod. Siden 1974 har dagen vært arrangert hvert fjerde år.

Faner og konkurranser

Buekorpsenes dag er en dag for gamle faner og gamlekarer fra så vel nedlagte som eksisterende korps, en dag da alle aktive får vise hva de kan og står for, en dag for slagerkonkurranse og fanebærerkonkurranse. Med andre ord en dag for alle bergensere med sans for buekorps. Og dem er det heldigvis fortsatt mange av.

At man i sin tid klarte å samle seg rundt dette arrangementet, skyldtes nok delvis at mange innså behovet for en slik mønstring av dette bergenske fenomen. Erfaring har vist at bedre enn strid er samling — med innlagt vennskapelig rivalisering.

Jury med vanskelig jobb

De første årene ble hele arrangementet avviklet under ett, men det kunne være litt av en påkjenning for unge buekorpsgutter og eldre entusiaster. Derfor la man om i 1990 til en todelt dag. Så i morgen begynner det hele kl. 11 med innmarsj på Festplassen og en kort tale. Deretter kommer de innledende rundene i slager- og fanebærerkonkurransene - og de har juryer vi nødig ville sitte i. For de har ingen enkel oppgave, og det blir vanligvis diskusjon om avgjørelsene.

Denne delen skal etter timeplanen (som ikke alltid holder) være ferdig kl. 13.

Kl. 14.30 er det fremmøte på Koengen for alle korpsene, kl. 15 avmarsj med en faneborg fra Buekorpsmuseet i spissen (et syn vi anbefaler), og kl. 16 innmarsj på Festplassen. Der blir det både tale og finale - rettere sagt to finaler før premiene overrekkes og Buekorpsenes dag 2006 avrundes med fellesparade og Bergenssangen.

Da tenker vi det er et og annet fuktig øye i tilskuerrekkene.