Budsjettet som byrådspartiene og Frp nå har samlet flertall for, innebærer at bedriftsbarnehagene ikke får kommunalt aktivitetstilskudd på 8500 kroner per enhet neste år.

Betanien barnehage har 60 enheter, og taper 510.000 kroner dersom forslaget blir vedtatt. Røde Kors barnehage taper 238.000. — For oss betyr dette trolig kroken på døren. Røde Kors er en ideell organisasjon som ikke har penger til overs, sier leder Elisabeth Berge i Hellemyren barnehage, som drives av Røde Kors.

Haukeland sykehus har fire barnehager som rammes. Statens vegvesen, Statoil, Hydro og Forsvaret er andre bedrifter som får kutt i tilskuddene. Til sammen utsettes omkring 550 barnehageplasser for økonomisk press.

Rammes dobbelt

Økonomien til barnehagene rammes dobbelt, siden barnehageforliket satte et tak på 2750 kroner per måned på en barnehageplass. For Betanien barnehage og Røde Kors barnehage har det ført til en prisreduksjon per barn i måneden på henholdsvis 600 og 1000 kroner. Samlet årlig tap som følge av de økonomiske begrensningene, blir over 900.000 kroner for Betanien barnehage og knapt 550.000 kroner for Røde Kors barnehage.

Styrer Synnøve Hysing-Dahl ved Betanien barnehage sier hun er oppgitt og rystet over budsjettet. Hun frykter for barnehagens fremtid.

— Vi har kjempet siden 2001 for å få dette tilskuddet fra kommunen på lik linje med andre barnehager. Vi inngikk en avtale med kommunen der vi forpliktet oss til å inngå i det samordnede opptaket, som trer i kraft fra nyttår. Vi har tilpasset oss kommunens kriterier, og nå skjønner vi ingenting. Vi trodde vi skulle likebehandles, sier Hysing-Dahl.

Det var i august i år at avtalen mellom kommunen og de private bedriftsbarnehagene ble klar.

Statsråden ser på saken

Hysing-Dahl har tatt kontakt med barne- og familieminister Laila Dåvøy (KrF) for å avklare om budsjettkuttene er lovstridige.

— Barnehageloven sier at kommunene forplikter seg til å likebehandle alle private barnehager med offentlige barnehager. Da kan dette være et lovbrudd, mener barnehagestyreren.

Hun frykter at barnehagen ikke greier å oppfylle føringene i barnehageforliket. Men forliket gir en åpning for at barnehager som utsettes for trussel om nedleggelse av økonomiske grunner, kan ta høyere månedspris enn 2750 kroner.

— Det skal jo være likhet for alle foreldre. Det ville være forskjellsbehandling om vi skulle ha en mye høyere pris, mener Elisabeth Berge. Hun sier barnehagene føler seg veldig sviktet, etter at Frp lovet dem ikke å støtte kuttforslaget under et møte i komité for oppvekst sist uke.

Tveit avventer

Betanien barnehage drives av en stiftelse i regi av Metodistkirken. Stiftelse driver ikke med profitt. Den har dekket inn underskuddene i barnehagen i årevis. Også Røde Kors barnehage har vært drevet med underskudd som organisasjonen har dekket.

Spørsmålet er om det er så ille om bedriftsbarnehagene skulle ryke, om barna ikke kan få plass i offentlige barnehager.

— Det vil ikke være mulig å få plass i andre barnehager på mange år ennå. Jeg tror kommunen vil få store problemer om disse barnehageplassene forsvinner, sier Betanien-leder Synnøve Hysing-Dahl.

Byråd for oppvekst, Hans-Carl Tveit (V), sier at tanken bak kuttet er at de bedriftene som driver barnehage eksklusivt for egne ansatte, må ta mer ansvar selv.

— Men jeg ser jo at tilfellet med Røde Kors og Betanien er spesielt. Dette må vi eventuelt gripe tak i hvis det oppstår problemer, sier Tveit.

RYSTET: Styrer Synnøve Hysing-Dahl (i midten) ved Betanien barnehage sier hun er oppgitt og rystet over kommunebudsjettet. Hun frykter for barnehagens fremtid. Til v. Magnhild Brekke, Kari Torgersen til h.<p/> ARKIVFOTO: MARIANNE HANSEN