Sommeren på Hylkje er sjelden en kjedelig periode. Her kommer hvert år mennesker fra halve verden, med et vidt spekter av interesser. Pensjonister kom for å delta på festspillkurset som arrangeres i tilknytning til Festspillene i Bergen. I tillegg til konserter i Grieghallen besto kurset av ekskursjoner, foredrag, utstillinger og heldagsturen ”Norway in a Nutshell”. Festspillkurset på Åsane Folkehøgskole er virkelig vårens vakreste eventyr for disse seniorene. Mange av deltagerne kommer igjen år etter år, og noen av dem er over 80 år!

Biskoper og gitarister

Etter festspillkurset går det slag i slag. Bjørgvin Bispedømme hadde en ukes samling her der teologistudenter hadde samtaler og fellesskap med biskopene på Sør— og Vestlandet. Da ble det sunget bordvers før måltidene i matsalen til den ellers så frilynte folkehøyskolen.

Etter at de geistlige var reist ble stedet invadert av gitarentusiaster fra inn- og utland. Det var unge, lovende, norske talenter og håpefulle som fikk øve med og lære av mesterne på klassisk gitar. Her var både en vinner av Grammyprisen i 2005 og den første, norske professoren i klassisk gitar i Norge. Det var noen som mente at Åsane Folkehøgskole i grunn ikke var ”glamorøs” nok til å huse slike verdensstjerner, men det virket nå som at både deltagere og instruktører fikk tilstrekkelig og god mat og søvn under oppholdet på Hylkje.

Fra latinotoner til sambarytmer

Denne uken er det Buekorpset Fjeldets Bataljon som trener sammen med Sambaorkesteret Avantgarden fra Danmark. Bergensværet viser seg fra sin beste side, mens barn og unge marsjerer og danser på grusplassen bak skolen. Her er tromming, roping, latter og akrobatikk. Om ettermiddagene har de fremvisninger bl.a. på Festplassen og Akvariet. De danske ungdommene beundrer de flotte omgivelsene på Hylkje, og de har vært nede i badebukten og dukket seg i sjøen. ”Det er litt kjølig før en kommer under” sa et par jenter jeg snakket med.

Annerledes hverdag

Jobbhverdagen er nokså ulik sommerstid og resten av året for de fleste av de ansatte på Åsane Folkehøgskole. Det er sommergjester som skal forpleies. Pensjonister, barn og utlendinger som ønsker litt annen kost enn den vi har ellers i året. Hyppigere grilling, flere måltider og annen oppdekning enn elevene på helårskurset pleier ha. Åsane Folkehøgskole er for øvrig kjent for god mat hele året. Inger Johanne Moe er til vanlig husmor med daglig omsorg for elevenes ve og vel. I sommerukene er hun stuepike. Da er det internater og rom som må ryddes og vaskes, senger som res på og av. Blir som å jobbe på hotell noen måneder, men uten driks'en?

Merete Rasmussen Litland er kortkurs og utleieansvarlig. Sommeren er tid for multi-tasking; På spørsmål hva hun gjør på jobb om sommeren, er svaret; ”Ja, hva er det vi IKKE gjør?” Planlegging av høstens aktiviteter, koordinering, kjøring og henting, påmelding, program, annonsering og fakturering. Arbeidsoppgavene kan være å kjøpe blomsterbukett til en foreleser, hente øyendråper på apoteket for en festspilldeltaker, selge postkort og frimerker, grille, luke ugress.

Allergisk mot lange ferier

Marianne Kaarevik er ansatt som assistent på Bo- og Fritidslinjen og som miljøarbeider ved skolen. Nå har hun sommerjobb; ”. fordi jeg er allergisk mot lange ferier”. Marianne har bl.a. sovende brannvakt i tilsynsboligen, og det går som regel nokså rolig for seg. Men i natt måtte hun roe noen unger som var høye på sukker i 01-tiden, og da hun brått ble vekket av sambatrommer utenfor soveromsvinduet kl. 06:45 i morges – var det ”lite populært” og de skyldige fikk så ørene flagret.

Resten av sommeren leies skolen ut til bl.a. barneleir, Misjonsselskapet, 3 ulike sommermusikkskoler, den norske buddhistorganisasjonen ”Soka Gakkai Norge”, forkurs for reisekurs til Tibet og Kina og til slutt IOGT’s strategikonferanse. Mens lærestaben ved Åsane Folkehøgskole nyter 3 måneder med sommerferie er det en god del folk som står på hele sommeren gjennom for å holde hjulene i gang frem til neste årskull med elever flytter inn 27. august.

Sambatrommer: Godt med hørselsvern når en øver på disse trommene i timesvis.
BENJAMIN BARFOD
Fritid: Deilig med en pause i Hylkje-sommeren.
BENJAMIN BARFOD
Eu-flagg: EU-flagget vaier over Åsane Folkehøgskole for anledningen denne uken.
Åsane Folkehøgskole
Buss-skygge: Deilig å ha en stor skygge å sitte å vente i.
Åsane Folkehøgskole
Våpen er et sjeldent syn på Fredsskolen Åsane Folkehøgskole, men heldigvis er ikke disse ekte.
Åsane Folkehøgskole
Kaffepause: Merete Litland, Marianne Kaarevik og Rune Olsen tar seg en strikke-, røyke- og kaffepause.
Åsane Folkehøgskole
Mynteviken: Danske badenymfer i Mynteviken.
BENJAMIN BARFOD
Samba-marsj: Samba-marsj på grusbanen bak skolen.
BENJAMIN BARFOD
Mynteviken: Danske badenymfer i Mynteviken.
BENJAMIN BARFOD