Alt var klappet og klart for kjæresteparets bryllupsfest. De to ble kjendiser etter den hjertevarme og humørfylte dokumentarfilmen «Kabal i hjerter» som gjorde stor lykke i fjor. Nå skulle de endelig bli et ektepar.

Leilighet står klar

Bryllupet var planlagt i detaljer. Vielsen skulle foregå i Korskirken 5. mai. Maybritt har funnet drømmebrudekjolen, bryllupssangen er skrevet og gjestelisten satt opp med 22 utvalgte gjester. Leiligheten som de skulle flytte inn i, er ryddet og klar. Den ligger i samme hus som Maybritts mor bor. Mer praktisk kan det ikke bli.

Men så kom sjokket like før påske. Fylkesmannen i Hordaland sa nei til at de to kan gifte seg. Begrunnelsen skal være at Kåre Morten i fremtiden kan komme til å trenge pleie som Maybritt ikke er i stand til å gi ham.

— Veldig skuffet

— Vi er veldig skuffet, og vi skjønner det ikke. Vi har jo vært kjærester i fire år, og forlovet nesten like lenge. Nå har vi lyst til å bo sammen, for det har vi aldri gjort før, sier Maybritt.

Hun hadde sett frem til vårbryllup. Vinteren er ikke hennes favorittårstid.

Flaskepenger til brudekjole

I går var hun tilbake i butikken sammen med sin utkårede for å ta enda en titt på drømmekjolen. Den er lysegul som vårens liljer og strødd med små blomster.

Kåre Morten syns kjolen er vakker, men teller i hodet og er litt betenkt når han hører prisen på 2900 kroner.

— Kanskje litt dyr? Hvor skal vi ta pengene fra, spør han.

— Flaskepengene vel, er det kontante svaret fra Maybritt.

Hennes blå Ikea-pose er alltid full av panteflasker som hun finner på sine daglige vandringer i byen.

- Mer enn trasig

Maybritt er 33 år, mens kjæresten Kåre Morten er 46.

Begge hadde gledet seg enormt til bryllupsdagen. Nå blir det ikke noe av, iallfall må bryllupet utsettes på ubestemt tid.

— Dette var trasig. Jeg er glad i Maybritt, sier Kåre Morten.

— Han syns nok det var verre enn trasig. Du skulle sett ham da han fikk vite det. Han ble helt blek i fjeset, sier Maybritt.

Samler underskrifter

Men paret er sta og gir ikke opp etter første motbakke. Har de først bestemt at de skal gifte seg, så vil de slåss for å få det til. De har skaffet seg advokat som er i ferd med å utarbeide en klage på avslaget.

Og de går rundt på byen og samler underskrifter for sin sak hver eneste dag. Det er ikke vanskelig å finne sympatisører. «Kabal i hjerter»-filmen rørte et stort publikum, og «fargedamen» Maybritt er dessuten et velkjent trekk i bybildet. Listen over underskrifter er allerede blitt lang, og den blir lengre dag for dag. Nå har de godt over hundre. Hvis det blir nytt avslag fra Fylkesmannen, er de innstilt på å gå videre med saken, gjerne helt til statsministeren om det skulle bli nødvendig.

Klage sendt

Kjæresteparets advokat, Øyvind Bjørkås, har allerede sendt en formell klage på avslaget til Fylkesmannen. Klagen er begrunnet med at nektelsen er gitt på sviktende grunnlag.

— Fylkesmannen har full anledning til å trekke tilbake avslaget, men hvis de velger å opprettholde sitt tidligere vedtak, vil saken bli sendt videre til Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet for å bli behandlet der, sier han.

PRØVEBRYLLUP: Her i Korskirken var det vielsen skulle foregå. Maybritt og Kåre Morten må foreløpig nøye seg med å øve.
Christiansen, Roar
DRØMMEKJOLEN: Maybritt har funnet brudekjolen som hun drømmer om. Den er blomsterstrødd og lysegul som pinseliljer.
Christiansen, Roar