— Ari Behn fikk prinsesse Märtha Louise til å føle seg som en lysfontene. Helena er mitt lysverk, sa Ragnar Hansen (60) til BT da han i går kveld giftet seg med sin Helena Elovson (59). Etter vielsen var det middag og fest for et femtitall gjester i tårnsalen i Lysverk-bygningen.

«Umulig å stoppe»

Men noen snarlig bryllupsreise til et fredelig og romantisk verdenshjørne kommer ikke på tale. Onsdag forlater Ragnar Bergen for å begynne i jobben som stedlig representant for Kirkens Nødhjelps humanitære arbeid i krigsherjete Irak.

— Jeg er blitt vant til at han reiser. Det går ikke an å stoppe Ragnar, smiler Helena.

— Det er med spenning i magen jeg flytter til Bagdad. Irak-oppdraget er kanskje det farligste jeg har hatt, sier Ragnar.

— Er tidspunktet for bryllupet tilfeldig?

— Datoen er tilfeldig, men vi har jo snakket om det en god stund, sier han. Paret har levd sammen i 33 år.

Uønsket av Saddam

Ragnar og Helena har arbeidet sammen i mange konfliktområder, deriblant Angola og Mosambik. Helena arbeider nå som norsklærer på Nygård skole.

— Jeg oppsøker ikke konflikter og farlige områder. Det er utfordringene i hjelpearbeidet som er motivasjonen, sier Ragnar Hansen. Som sjef for Norsk Folkehjelp i de kurdiske områdene i Nord-Irak ble han anklaget av Saddam-regimet for å være spion, og erklært uønsket i landet. Den gang hadde han væpnet vakt. Det får han ikke nå.

Kirkens Nødhjelp er engasjert i alt fra et stort vannprosjekt i Basra til musikk- og ballettskole i Bagdad.

— Jobben min blir å koordinere prosjektene og iverksette nye programmer for sivilbefolkningen, sier Ragnar Hansen.

STASELIG: Helena Elovson og Ragnar Hansen er de første som gifter seg i Bergen kunstmuseum. Dommerfullmektig Eivind Stage ledet seremonien i den gamle Lysverkbygningen.<br/>Foto: EIRIK BREKKE