For to år siden ble ideen født. I går kunne de 46 initiativtakerne endelig samles i puben «Folk og røvere», ta seg en øl og smake på resultatet. De håper vennegjengen blir enda større når de i morgen åpner dørene for alle.

— Ti tusen kroner er ikke mye for å få et førtitall nye venner. Ingen av oss er med på dette for å tjene penger. Vi tenker at hvis vi lager et sted hvor vi trives, vil andre trives her også, sier aksjonær og styreleder Rune Ellertsen.

Finanskrise bekymrer ikke

Initiativtakerne er fra begynnelsen av tjueårene til godt over seksti. Felles for dem alle er at de liker øl og folk.

— Stedet er fint og ølet er godt, da vil det fort gå seg til, tror Pål Krantz (62) som er en av de eldste aksjonærene.

— Jeg ble med på prosjektet fordi datteren min og svigersønnen min er med, men jeg må nok innrømme at min dugnadsinnsats begrenser seg til å ha kjøpt tapetet i London, forteller bergenseren.

I kveld har rundt to tredjedeler av aksjonærene funnet veien til Skostredet. Stemningen er god og bekymringer for finanskrise er fraværende.

— Vi er jo nesten mange nok til at vi kan holde det gående selv, sier Rune Ellertsen.

Fikk nei fra kommunen

Opprinnelig hadde den utvidede vennegjengen valgt seg et annet lokale. Det ble pusset opp og alt var klart for fest, men det hadde gått litt fort i svingene og byggesaksavdelingen i Bergen kommune viste seg å bli en skikkelig festbrems.

— Vi fikk ikke lokalet godkjent i henhold til brannforskriftene, så da var det bare å starte på nytt og lete videre, forteller Ellertsen.

Andre ville kanskje gitt seg med det, men vennegjengen giret om. For tre måneder siden fant de nye lokaler.

— Det har blitt mange dugnadstimer etter det. Bare i løpet av det siste døgnet har det blitt gjort så mye her at jeg nesten ikke kjenner meg igjen.

Møbelrester fra svunnen tid

Møblene i lokalet er rester fra gamle storheter i bergensk uteliv.

De brune trestolene med grønne seter er overlevninger fra gamle Børs Café, de svarte skinnsofaene var tidligere inventar på Jonsvoll og et par gamle ærverdige møbler har de kjøpt på finn.

— Målet er å gjøre dette til et sted med sjel. Et sted for de som har lyst på litt rolige omgivelser. Etter hvert satser vi på å spille vinylplater her slik at gjestene kan være med på å velge musikken, forteller daglig leder Annette Eikevåg.

Foreløpig er verken barskapet fylt helt opp eller matmenyen klar.

— Vi satser på å ha det meste i boks innen i morgen.

Facebook-gruppe

Den eneste markedsføringen så langt er en nyopprettet Facebook-gruppe med 160 medlemmer.

— Vi fortsetter på samme måte som før, gjør oss kjent gjennom venners venner, sier Rune Ellertsen.

Han tror puben blir et bra supplement blant Skostredets klesbutikker og små cafeer.

— Vi gleder oss til å bli en del av miljøet her.

Fem ansatte skal jobbe på puben. Her er det ikke budsjett, lønnsomhetskalkyler og inntjening som står i fokus.

— I motsetningen til mange andre i bransjen vil vi bare lage et sted hvor folk trives, så får vi bare håpe at mange nok vil trives til at det går rundt, sier Ellertsen.

Hva synes du om idéen? Si din mening i feltet under!

PUBGJENGEN: 46 mennesker med et felles mål. Å skape en pub med avslappet atmosfære. - Dette skal være et sted å treffe kjentfolk, sier den utvidede vennegjengen.
Odd Mehus