Fundamentet under «Bryggen sjømat» er råttent, men nå får bygningen seg et løft. Bokstavelig talt.

I løpet av dagen heises det til 64 centimeter over bakken. Lagene som nå kommer til syne, har ingen sett på over 300 år.

— Vi ser også rester av enda eldre bygninger, fra bebyggelsen som brant i 1476. Tømmerstokkene fra den tiden har større dimensjoner enn de som ble brukt senere, sier Einar Mørk, arkitekt for Stiftelsen Bryggen.

I middelalderen var det trolig flere store trær å ta av i Bergen, og god tilgang på førsteklasses byggematerialer.

Bytter ut råtne stokker

Grunnen til at Holmedalsgården 8A heises opp, er at de gamle tømmerstokkene i fundamentet er råtne. Bygningen har seget kraftig gjennom årene, og noe måtte gjøres.

For å bytte ut tømmerstokkene, må det meste av bygningen løftes. Et nytt bolverk av tømmer skal lages på gamlemåten.

De gamle tømmerstokkene har hatt direkte kontakt med jord i over 300 år, men har holdt seg forbausende godt. Årsaken er trolig at saltet som ble brukt til salte fisk, har impregnert tømmerstokkene. Stiftelsen Bryggen forsøker å gjenskape prosessen også i de nye byggematerialene.

— De nye tømmerstokkene får ligge i saltvann i tre måneder før de stables og sprøytes med saltoppløsning, sier arkitekt Mørk.

Artikkelen fortsetter under videovinduet.

200 tonn

Ekspertene som løfter bygget, tar i bruk 32 håndjekker og en svær stålkontruksjon.

— Vi prøver å få med alt som er av innvendige konstruksjoner, og føler at det går greit, sier daglig leder Torstein Tveito i Lofthus LiftJig.

Ifølge firmaets beregninger veier den gamle fiskebutikken om lag 200 tonn. Det tilsvarer rundt 150 personbiler. Firmaet fra Telemark har brukt samme patent for å løfte gamle bygninger i både Norge, Sverige og Russland.

Hvilket forhold har du til Bryggen? Skriv gjerne noen ord i feltet under!

Leif Gullstein
OPP 64 CENTIMETER: Det er den gamle fiskebutikken på Bryggen som løftes opp fra bakken.
Leif Gullstein