Nå vaier det igjen på Bryggen. Ikke brede flagg, men elegante bannere som i første omgang markerer den internasjonale Verdensarvdagen i morgen. Og Verdensarvåret 2002.

Der har Bryggen sin selvsagte plass, på verdensarvlisten som den er. Og derfor er de syv bannerne utstyrt med den for oss nokså ukjente verdensarvlogoen sammen med Unescos logo.

— Det ypperste varemerke et kulturminne kan få, sa byråd Tom Knudsen etter Brannvesenet og Simon Snorkel hadde fått ham ned på gateplan igjen. For før han fikk si noe, måtte han opp i luften og løse ut det siste banneret. Vi syntes han skalv svakt på hånden da han festet sikkerhetslinen ... Idéen til bannerne kom fra konstituert byantikvar Bente Mathisen i forbindelse med Byantikvarens prosjekt «Markering av Bryggen». På et Unesco-møte i Paris ble det antydet at kulturminnet Bryggen burde markeres bedre - og det er det blitt. Absolutt Form har stått for bannerdesignen som har tatt sitt mønster fra den kraftige dekoren Bryggegårdene hadde på 1700-tallet, eller er dekorert med en kongetorsk.

— Den kronede tørrfisk, retter Rolf Hermansen i Absolutt Form. Han burde jo vite det, nordfra som han er.

Diverse Bryggen-spesialister var på plass i går og mønstret bannerne med kritiske blikk. Dommen var stort sett positiv. En av de fagkyndige var imidlertid beroliget da han hørte at det blir bannerslipp bare ved spesielle anledninger. Som Verdensarvdagen. Og kanskje på biskop Bruns geburtsdag – slik at han kan se det fortsatt vaier på Bryggen?

MARKERING: Syv bannere markerer at Bryggen har Unescos bevåkenhet og er en del av verdensarven.
FOTO: TOR HØVIK