• NB: Direktesendingen fra Bryggen er nå over. Alle personbiler mellom Åsane og Bergen sentrum ledes nå via Fløyfjellstunnelen. Bryggen er stengt for trafikk. En periode var også Øvregaten stengt for privatbiler, men denne er nå åpen for gjennomkjøring.

Vaktoperatør i Bergen kommune, David Nordhagen melder at Bryggen ble åpnet natt til lørdag.

— Vi åpnet like etter midnatt, sier han.

Ifølge Nordhagen er ledningen nå lappet sammen og kloret. Kloret skal ligge i ledningen til lørdag. Da skal det tas vannprøver av vannet.

To brudd

Trafikkproblemene oppsto etter et stort vannledningsbrudd i morges. Politi og brannvesen var ved 06.40-tiden på plass ved Zachariasbryggen etter en rekke meldinger om overvann. En knapp time senere var lekkasjen stoppet der, men vannet begynte i stedet å strømme ut på Bradbenken.

Mannskaper med gravemaskin arbeider seg nå ned til bruddstedene ved Zachariasbryggen og Bradbenken, men må ta pause ved høyvann. Det ødelagte røret i bakken viser seg å være fra 1922.

Arbeidet vil fortsette døgnet rundt til det er ferdig. For en tid tilbake var det en tilsvarende operasjon lenger borte på Bryggen

— Den gangen tok arbeidet tre døgn, forteller maskinfører Ragnar van der Velden til bt.no.

Artikkelen fortsetter under videospilleren.

Frykt for kollaps

Brannmester Roald Olsen frykter konsekvensene av det massive bruddet ved Finnegården.

— Dette er et stort vannledningsbrudd. Vi har sperret av store områder fordi grunnen er ustabil. Det er fare for at veien kan kollapse, sier han.

— Det er veldig mye vann og usikkert fundament ved Bradbenken nå, sier operasjonsleder Inger Myrtvedt ved Hordaland politidistrikt.

Politiet sliter med at folk på vei til byen forsøker seg på kreative veier til jobben.

— Alle kjøretøy må holde seg borte fra Bryggen. Det kan være farlig å ferdes der nå, sier operasjonslederen.

Veien er imidlertid åpen for fotgjengere og syklister.

Bryggen og Øvregaten stengt

Det er nå full stopp i trafikken over Bryggen, og politiet har også sett seg nødt til å stenge omkjøringen via Øvregaten for private kjøretøy. Bussene får passere.

  • Unngå køer! Få SMS-varsel når det oppstår køer eller veier må stenges i bergensområdet. Send BT TRAFIKK til 2077. Tjenesten koster to kroner pr. melding. Statens vegvesen opplyser at Øvregaten ble stengt på grunn av for stor trafikkbelastning.

— Det ble helt kaos der. Politiet mente det var like greit å lede all trafikken gjennom Fløyfjellstunnelen, sier Camilla Einarsen, vaktoperatør i Statens vegvesen.

Øvregaten er stengt ved Vetrlidsallmenningen og Dreggsallmenningen. Det er altså fortsatt mulig å kjøre fra Åsane til Skuteviken og Sandviken uten å ta omveien gjennom tunnelen.

Politiet har en rekke betjenter som er ute og dirigerer trafikken. Bilistene må likevel belage seg på køproblemer utover ettermiddagen.

Vannet tilbake

Det ble tidlig i morges meldt om tomme kraner på morgenkvisten både i Sandviken, sentrum og på Nordnes.

En stund var alle husstander fra Nikolaikirkeallmenningen til Torget uten vann. Ved 09.30-tiden hadde nesten alle fått vannet tilbake.

— Deler av kvartalet ved Bryggen 3 til 15 er nå uten vann. Vi jobber med å få lagt ut provisorisk vannforsyning til restaurantene Bryggeloftet, Bryggestuene og Dampen, sier Kari Sørensen i kommunens vaktsentral.

Sand og slam

Avdelingsleder Marco Trebbi ved Det Hanseatiske Museum ble vekket av politiet i morges og bed om å løpe ned på Bryggen.

— Vannet har trengt seg inn i bygningene, men i forhold til tidligere oversvømmelser er dette ingenting. Vi har opplevd langt verre, sier han.

— Nå må vi spyle vekk sand og slam, det er det.

Hos Harald Viken i Julehuset stod vannet en meter høyt ved døren like før klokken 08.00 i dag morges.

— Jeg hørte på radioen at det var vannlekkasje, men trodde det var en annen del av Bryggen som var berørt. Like før klokken 08.00 ble jeg oppringt og fikk vite at vannet sto en meter høyt foran døren. Men da jeg kom inn på jobb var vannet allerede gått tilbake. Det var i grevens tid, ellers ville det ha kommet mye inn i butikken, sier Viken.

KOSTET: Hos Harald Viken i Julehuset stod vannet en meter innenfor døren like før klokken 08.00 i dag morges. Så gikk vannet tilbake. - Det kom litt inn i butikken, men det er ikke snakk om fuktskader. Vannet gikk tilbake i grevens tid, sier Viken. I morges kostet han foran butikken, men det er verre å få fjernet alt slammet.
TORUNN AARØY